„Eltévesztették a házszámot!”

Akt.:
„Eltévesztették a házszámot!”
© Fotó: Matey István
Nádudvar – Mintegy 200 elkeseredett tejtermelő gazda demonstrált pénteken Nádudvaron.

Keresd a jelet, igyál magyar tejet! Börtönbe a hamisítókkal! Magyar tejet, csak jót vehet! Eljött az igazságos jövedelem-elosztás ideje!” – ilyen és hasonló szövegű transzparensekkel vonult hat tiszántúli megye mintegy 200 tejtermelője a Sajt Kalmár Kft. nádudvari telephelyéhez pénteken, hogy felszólítsák a nagykereskedőt: olcsó import helyett kizárólag a magyar gazdáktól vásárolja fel a tejet!

Elegük lett

– Az a helyzet uram, hogy a tejágazatban 2014 óta folyamatosan baj van. Említhetném az uniós termelési kvóta megszüntetését, beszélhetnék az orosz embargó miatt az uniós tagállamokban felhalmozódott tej- és tejtermék-hegyekről, de a vége ugyanaz; már a tavalyi 80 forintos tejár is gyalázat volt, hát akkor a mostani 65 forint. Miközben a magyar gazda belefullad a maga termelte tejbe, a kereskedők (köztük a Sajt Kalmár Kft. is) dömpingáron árasztják el a boltok polcait a román, a lengyel, a szlovák, vagy éppen a dán, a holland és a német termékekkel. Na, ebből lett elegünk, hiszen ha így megy tovább, mi már nem sokáig leszünk tejtermelők – nyilatkozta a Napló riporterének László Róbert főszervező, aki csongrádi gazdaként vállalta, hogy élére áll a Hajdú-Biharba tervezett tiltakozó akciójuknak. Spisák Tamás, a Sajt Kalmár Kft. ügyvezető igazgatója azzal kezdte a mondandóját, hogy ő érti, sőt megérti a tejtermelők problémáját, csak szerinte a követeléseikkel kicsit eltévesztették a házszámot.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Zsugorodó import

A mi cégünk az alakulásakor még 100 százalékban importból tett szert árbevételre, manapság azonban ez az arány már csupán 25 százalék. Ebből egyértelműen kitűnik, hogy a lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk elmozdulni a hazai alapanyagok felé, csakhogy egész sor olyan külföldi termékünk van, amit Magyarországon nem gyártanak, a vevőink azonban igénylik. Éppen ezért azt mondtam a demonstrálóknak is, hogy ha árban és minőségben is tudnak nekem olyan termékeket adni, amikért most Szlovákiáig, Lengyelországig vagy akár Dániáig kell utazni, akkor minden további nélkül a hazait fogom megvenni” – teregette ki a lapjait az ügyvezető, hozzátéve, hogy a cégük nem csak importál, de exportál is; mégpedig kizárólag magyar termékeket. Spisák Tamás világossá tette: a jelen körülmények között nem tudja megígérni a magyar gazdáknak, hogy a cége nullára csökkenti az import arányát a teljes forgalmán belül, de törekszik rá.

Túlmutat a kormányon

A szakmai szervezetek összes kérése, így a tejágazati áfacsökkentés is napirenden van – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a tejszektor az egész Európai Unióban válságban van, és a gond nálunk is olyan nagy, hogy a kormány egyedül nem képes megbirkózni a kérdéssel. – Ma a tetemes veszteségek miatt a teljes hazai tehénállomány veszélyben van, és a magyar tejtermelés további beavatkozások nélkül néhány év alatt meg is szűnhet. Éppen ezért a kormány 11 milliárd forint rendkívüli tejágazati támogatást szavazott meg a közelmúltban, a napokban pedig 420 millió forintos marketing-támogatást jelentettünk be – mondta a politikus.

Más nevet a gyereknek?

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára megerősítette, hogy a tejtermelő gazdák számára idén több mint 11 milliárd forint többlettámogatást biztosítanak, és március végéig új ágazati stratégiát dolgoznak ki. „A rendkívüli támogatás átlagosan 3 forintot jelent tej kilogrammonként, és azok jogosultak rá, akik a 2014/2015-ös évben tejet termeltek és kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A minisztérium célja az említett intézkedésekkel és az új ágazati stratégiával az, hogy hosszú távon a magyarországi tejtermelés újra nyereséges legyen” – közölte Czerván György. A nádudvari tüntetők szerint ez a 11 milliárd forint nem plusz pénz, csupán más nevet adtak a gyereknek.

– Petneházi Attila –


Tejtermelők demonstrálnak Nádudvaron
Nádudvar – Kilenc órai kezdettel, transzparensekkel és molinókkal felszerelkezve, körülbelül 40 autóval tüntetnek a tejtermelők a nádudvari Sajt Kalmár Kft. telephelye előtt.

hirdetés