Eltérítettek egy egyiptomi gépet, hosszú túszdráma után fogták el az elkövetőt

Akt.:
Eltérítettek egy egyiptomi gépet, hosszú túszdráma után fogták el az elkövetőt
© Fotó: theguardian.com
Lárnaka – Az EgyptAir A320-asát a ciprusi Lárnaka reptéren kényszerítették leszállásra, pedig nem ott kellett volna landolnia. A gépet egy férfi térítette el, akit több órás akció végén sikerült elfogni.

Eltérítették az EgyptAir MS181-es jelzésű Airbus A320-as járatát – írja a BBC. A gép Alexandriából tartott Kairóba 56 utassal, 7 fős személyzettel és egy biztonsági tiszttel. Az utasok között egy géprabló is tartózkodott, aki robbanómellényt viselt – bár ennek valódiságát egyelőre nem tisztázták. A repülőt Ciprus felé irányították, majd ott is szálltak le.

A fedélzeten lévők nagy részét rövid időn belül elengedték, ők leszálltak a gépről. Ezután látszólagos patthelyzet állt be, végül magyar idő szerint háromnegyed kettő körül az egyiptomi külügy Twitter-üzenetben közölte, hogy az elkövetőt sikerült letartóztatni.

Lárnaka repterét lezárták, az oda tartó járatokat máshová irányítják.

Bomba szelfi: az egyik túsz még szelfit is készített a gépeltérítővel:

Twitter Twitter ©

Élő tudósításunk az eseményekről:


13.59 Az akció végéről a légitársaság is beszámolt.


13.57 Videó a pilótafülkés ugrásról:


13.48 A ciprusi külügy Twitter-üzenete szerint vége a túszdrámának, letartóztatták az elkövetőt.


13.32 Fejlemények a reptéren: legalább négy további ember hagyta el az EgyptAir járatát. Egyikük a pilótafülke ablakán nyitott ablakán mászott ki. p23 Fotó: Yiannis Kourtoglou / Reuters


13.16 A legfrissebb beszámolók szerint a korábbi hírekkel ellentétben a gépeltérítő férfi nem egyetemi tanár, hanem az egyiptomi hadsereg tagja. Egyelőre nem tisztázott, ennek az információnak mekkora a valóságalapja.


13.06 A BBC munkatársa a lárnakai reptéren van. Szerinte viszonylagos nyugalom állt be, az oda érkező vendég is jóval kevesebb, mint a délelőtti órákban. Az újságírók nehezen jutnak oda a már szabadon engedett utasokhoz, azt sem tudják pontosan, hova kísérték őket, miután leszálltak a gépről.


12.41 A ciprusi külügy megerősítette a gépeltérítő nevét: Szeif El Din Musztafa. Az első információk Ibrahim Szamaháról tehát tévesek voltak, úgy néz ki, ő csak a gép egyik utasa.


12.33 Az egyiptomi külügy tagadja a korábbi idiótázást, szerintük a szóvivőjük nem mondott ilyet. A közlésről beszámoló tudósító is megszólalt: azt mondja, ő nem is állította, hogy szóvivő volt az a bizonyos illetékes, aki ezt megosztotta vele. Hozzátette, az üzenetet chaten keresztül kapta.


12.20 Ciprusi médiainformációk szerint a géprabló megfogalmazta a követeléseit: azt szeretné, ha néhány női foglyot szabadon engednének Egyiptomban. Ezt az értesülést egyelőre senki sem erősítette meg.


12.01 Az EgyptAir pontosította az utaslistát: a fedélzeten 56 utas, 7 fős személyzet és egy biztonsági tiszt tartózkodott. Az egyiptomiak mellett 8 amerikai, 4 brit, 4 holland, 2 belga, 2 görög, 1 francia, 1 olasz és 1 szír állampolgár utazott a járattal.


11.48 A hatóságok tisztázták a gépet eltérítő férfi valódi nevét: nem Ibrahim Szamahának hívják, hanem Szeif El Din Musztafának.


11.29 Egyiptomban sajtótájékoztató kezdődött az esettel kapcsolatban, a légügyi miniszter beszél. Kiderült: a fedélzeten 55 ember tartózkodott, és a géprabló azt kérte a személyzettől, hogy vagy Törökországban, vagy pedig Cipruson szálljanak le. Az elkövető robbanóövet visel, ám erről a hatóságok nem tudják, igazi-e. A legfrissebb jelentések szerint még heten vannak a fedélzeten: a kapitány, a másodpilóta, a személyzet egyik női tagja, egy biztonsági tiszt és három utas. Az még mindig nem tiszta, pontosan mit akar a férfi. pr1 A sajtótájékoztatón | Forrás: bbc.com


11.27 Az egyiptomi külügy is megszólalt, szerintük “ez nem egy terrorista, hanem egy idióta”.


11.13 A Guardian tudósítása szerint a gépeltérítő exfelesége közben megérkezett a reptérre, a hatóságok azt remélik tőle, jobb belátásra tudja bírni a férfit.


11.03 A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette: nincs magyar az eltérített repülőn.


11.00 A BBC szerint az összes túszt elengedték, már csak a géprabló van a fedélzeten. CYPRUS-EGYPT-HIJACK-PASSENGERS A szabadon engedett utasok egy része | Fotó: AFP / George Michael


10.48 Reptéri források szerint a gépen 30 egyiptomi, 8 amerikai, 4 brit, 2 belga és egy olasz állampolgár is utazott.


10.39 A Reuters tudósítójának fotóján látszik, hogy a személyzet egy tagját is elengedték. c11 Fotó: Yiannis Kourtoglou/Reuters


10.25 A személyes motivációt a ciprusi elnök is megerősítette. A járatot eltérítő férfinak egyes jelentések szerint ciprusi exfelesége van, és vele szeretne élni az országban. A géprablás miatt egyébként az izraeli légierő is riadóztatta gépeit.


10.19 Szinte biztos, hogy nem terrorakcióról van szó, az elkövetőnek inkább személyes indítékai lehetnek – ezt egyre több beszámoló megerősíti.


10.01 Az egyiptomi állami hírügynökség szerint a fegyverest Ibrahim Szamahának hívják. A Reuters helyi tudósítója megerősítetlen forrásokból úgy értesült, a férfi menedékjogot szeretne kérni Cipruson.


9.53 Így szálltak le a szabadon engedett utasok:


9.47 A légitársaság szerint szinte mindenkit elengedtek, a személyzet és négy külföldi állampolgár maradt a fedélzeten.


9.37 Videó a reptérről:


9.30 Helyszíni jelentések szerint egyre több utas jön le a gépről, és száll fel a reptéri buszokra. Ez a Sky News felvételén is látszik: s11


9.23 Ez az első kép a helyszínről, a Twitteren kering:

Egyes helyszíni beszámolók szerint a nők és a gyerekek már lejöhettek a fedélzetről, de azt pontosan nem tudni, mi a géprabló vagy a géprablók szándéka.


(BBC, Guardian)
hirdetés