Elszámoltatás – a végkielégítésektől a kőröshegyi völgyhídig – Hírszerző

A kőröshegyi völgyhíd a Gyurcsány-korszak szimbóluma, ennek építését is megvizsgálja majd a Fidesz elszámoltatásért felelős kormánybiztosa.

Ezt Papcsák Ferenc mondta a Hírszerző internetes portálnak. A képviselő szerint a vizsgálatok a végkielégítési ügyeknél indulnak, de sorra kerül az M6-os, a Megyeri híd és az M43-as építése is. Az őszödi beszéddel kapcsolatban – amiben Papcsák szerint kiderül, hogy a 2006-os országos mérlegadatokat meghamisították – utólagos szankciók valószínűleg nem lesznek. Az ő feladata, hogy kidolgozza azt a normarendszert, ami garantálja, hogy a hatalom rá legyen kényszerítve a korrekt adatok közlésére.

Papcsák szerint a már felszínre került ügyekkel kapcsolatban a hatóságok vizsgálódnak, a kormánybiztos feladata “azt megvizsgálni, hogy az elmúlt nyolc évben milyen egyedi esetek rombolták a közhangulatot, közmorált, és milyen intézkedéseket lehet megtenni polgári-, gazdasági jogi-, munkajogi vagy akár büntetőjogi szempontból. Nem érdektelen természetesen a politikai felelősség megvizsgálása sem” – mondta Papcsák Ferenc.

Az Off-shore cégek kapcsán Papcsák Ferenc azt mondta, hogy a kedvezőbb adózási környezet kihasználása önmagában nem bűn, de etikátlan, ha ezt magas rangú állami hivatalnok teszi, az viszont felháborító. A vizsgálatok kapcsán a kormánybiztos azt mondta: “Nem feltétlenül kriminalizálni szeretnénk az előző kormányt, és a szereplőket: nagyon sok tisztességes ember dolgozott abban a kormányban is. Azt kell megvizsgálni, a közérdek hogy fordult át magánérdekbe. Lehet, hogy jogszerű volt az eljárás, de – ha igaz – mélyen etikátlan.”

Papcsák Ferenc a Hírszerző kérdésére – hogy az esetleges fideszes ügyeket is vizsgálja-e – azt mondta, hogy neki egy áttekintés, átvilágítás a feladata és bárkit érint a jogsértés, ő jelezni fogja. A kormánybiztos nem szeretne “feljelentésügyi államtitkár” lenni, de lesznek majd olyan elérhetőségei, ahol munkatársai az esetleges bejelentéseket fogadják a lakosságtól.

– Független Hírügynökség –