Elsősegélyből ötösre vizsgáztak Hajdúnánáson

Elsősegélyből ötösre vizsgáztak Hajdúnánáson
© Fotó: Vöröskereszt
Hajdúnánás – Országos döntőbe jutott a „Kossuth” gimnáziumi, általános iskolai csapata és a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnázium tanárainak csoportja a Magyar Vöröskereszt 45. hazai Elsősegélynyújtó Versenyen.

„Segítsenek, segítsenek!” – sokkoló hatású, ahogy kiáltja egy rohanó lány Hajdúnánás fő terén – „a barátnőmet megharapta egy kutya!”. A lány nagyot csattanva elesik. Lehorzsolja a kezét, s a bokája is megsérül. A segítségére siető elsősegélynyújtó diákok ruhája, vöröskeresztes kitűzője elárulja, hogy ez egy baleseti szimuláció. Május 11-én a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elsősegélynyújtó verseny négy kárhelyének egyike volt ez. A versenyzőknek nagyon szervezetten kellett dolgozniuk, hiszen éppen egy nyaki artériás vérzésnél és egy gombamérgezésnél nyújtottak elsősegélyt, mikor a lány hozzájuk szaladt. Döntéseik, mozdulataik helyességét nagy tapasztalatú mentő-tisztek zsűrizték. Többek közt a csapatmunkát, az ellátás hatékonyságát, a segélyhívás minőségét pontozták. A versenyzők nem csak versenyeztek, kipróbálták magukat az éles baleseti helyzetekben, és tanultak is, hiszen a szakemberek kijavították a hibákat, megtanították a helyes fogásokat a helyszínen.


vk2

Fotó: Vöröskereszt


Nyert velük a jövő

Összesen 15 csapat mérte össze tudását a versenyen, amely a 45. Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny Megyei fordulója volt.
– Színvonalasan teljesítettek a csapatok. Mindegyik bebizonyította, megfelelő elsősegélyt tud adni a sérültek túléléséhez, újraélesztéséhez éles helyzetben – hangsúlyozta Dr. Szép Imre zsűrielnök, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének elnöke az értékeléskor. – Önök fontos része az egészségügynek mint laikus elsősegélynyújtók – mondta a versenyzőknek.

A diákok korosztályaiban a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának csapata győzött, felnőtt korosztályban a püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziuma és Szakképző Iskolájának pedagógus-csoportja nyert. Mindhárom „ elsősegélynyújtó kommandó” az ország legjobbjaival csap össze az országos döntőben, szeptemberben Veszprém városában.

Élet- és egészségnap

A programon nem csak a versenyzők fejleszthették elsősegélynyújtó tudásukat. A versenyt nyilvánosan rendezte meg a Vöröskereszt megyei szervezete. A járókelők és a helyi és környékbeli iskolák csoportjai láthatták az eseményeket, a sérültek ellátását. A verseny szüneteiben a kisminkelt imitátorok elmesélték az érdeklődőknek az eljátszott balesetet, a sérüléseket és azok helyes ellátását.


????????????????????????????????????

Fotó: Vöröskereszt


Az érdeklődők gyakorolhatták az újraélesztést Hajdúnánás központjában, ahol egészségsátrak sorakoztak. Egyikükben csecsemő- és felnőtt-Ambun bárki megtanulhatta a helyes fogásokat. A verseny ugyanis a Élet- és egészségnap központi programja volt. A város lakói és a résztvevők megvizsgáltatták egészségi állapotukat, sőt 71-en életet mentettek: ennyien adtak vért a vöröskeresztes nap véradásán.

135 évesen

Átadták a Magyar Vöröskereszt kitüntetéseit május 11-én Hajdúnánáson azoknak, akik éveken és évtizedeken át önkéntesen, áldozatosan szolgálták a humanitás ügyét Hajdú-Bihar Megyében. Délután ugyanis a megyei szervezet megemlékezett a Vöröskereszt világnapjáról – amelyet az alapító Henry Dunant születésnapján tartanak. Idén áthatotta az ünnepet az, hogy a Magyar Vöröskereszt 135 éves, hiszen 1881. május 16-án alapították meg – ahogy arra Oláh Miklós, a Magyar Vöröskereszt alelnöke, a Hajdúnánás Területi Szervezet elnöke kitért a díjak átadása előtt.

Vöröskeresztes Tevékenységért Gyémánt fokozattal tüntették ki Dr. Orcsik Istvánt, aki a Magyar Vöröskereszt országos etikai bizottságának elnöke, s a Balmazújváros Területi Szervezet elnöke. Arany fokozatot vehetett át, Balla Elekné, aki a Debrecen Területi Szervezet ellenőrző bizottságának elnöke és a megyei felügyelő bizottság tagja. Szintén Arany fokozattal ismerték el Sóvári Jánosnét, aki 44 éve szolgálja kiemelkedően a Vöröskereszt szociális, véradásszervező és valamennyi ügyét Hajdúböszörményben, ahol civil szervezet vezetőségi tagja is.

– Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete –