Elsőre nem is gondolnánk, kik használnak a legtöbbet bankkártyát

Elsőre nem is gondolnánk, kik használnak a legtöbbet bankkártyát
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Debrecen – A régiós különbségek a magyarországi bankkártyahasználatban is kimutathatóak.

Sokak számára meglepő lehet, hogy nem a technológiai újdonságokban jártas fiatalok, hanem a 45 és 60 közöttiek fizetnek leginkább bankkártyával összegtől függetlenül minden esetben, amikor csak tehetik. Ez derül ki az UniCredit Bank saját ügyfelei körében végzett kutatásából.

Eltérő szokások

Ahogy az is, hogy a régiós különbségek a bankkártyahasználatban is kimutathatók, s hogy az utóbbi egy-két évben felpörgő érintőkártyás fizetés már a középkorúak körében is hódít. A felmérése szerint nem a technológiai újdonságokat naponta használó Y generáció tagjai, hanem a 45 év felettiek használják legszívesebben bankkártyájukat vásárlásaik kifizetésére. A válaszok alapján a 30 év alattiak negyede inkább fizet készpénzzel, ha elegendő van náluk. Ők a mindennapokban ritkábban használják a kártyájukat, amikor viszont igen, akkor gyakrabban vásárolnak vele az interneten. Velük ellentétben a 45-60 évesek háromnegyede a vásárlás összegétől függetlenül, amikor csak teheti, kártyával fizet.

Megszerették

Ez a korosztály végigkövette a bankkártyák elterjedésének időszakát, és nemcsak megszokta, de meg is szerette a használatukat. Nem véletlen, hogy az átlagnál jóval magasabb közöttük azoknak az aránya, akiknek három vagy több bankkártyájuk is van. A hatvan év felettiek is szívesen „kártyáznak”, ám ők az összegtől függően választják meg a fizetési módot: kisebb vásárlásaikat készpénzzel, a nagyobb összegűeket kártyával egyenlítik ki.

HBN

Címkék: , ,hirdetés