Elsőként Fico kapott kormányalakítási megbízást a szlovák államfőtől

Elsőként Robert Fico jelenlelegi miniszterelnököt bízza meg kormányalakítási tárgyalásokkal a szlovák köztársasági elnök. Ivan Gašparovič ((gasparovics)) erről vasárnap délutáni sajtóértekezletén tett bejelentést.

Fico szociáldemokrata Smer ((szmer)) pártja a szombati parlamenti választás győztese a voksok 34,79 százalékával. Mivel potenciálisan csak Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját tudja megnyerni partnernek, a 150 fős parlamentben nem szerezhet kormánytöbbséget . Ficónak és Slotának együtt 71 mandátuma van (ebből a Smernek 62), míg a már körvonalazódó jobbközép koalíciónak 79.

Gašparovič ennek ellenére első körben Ficót kérte fel egyeztetésekre. “A választás győztesét akarom megbízni kormányalakítással, mert így erkölcsös” – mondta az államfő a szokásjogra is hivatkozva.

Fico jelezte, kész ilyen tárgyalásokra, de akár az ellenzéki szerepre is. “Teszek egy nagyon gyors kört, s ha látom, hogy nem megy, teret adunk a jobboldalnak” – mondta a Smer elnöke. Pártja választási eredményével elégedett, mert – hangsúlyozta – kormányzás után nagyobb támogatást ért el, mint négy évvel ezelőtt ellenzékből.

Csak egymással szövetkeznek

A Szlovák Televízió vasárnapi vitaműsorában a jobboldali pártok képviselői is teljesen elfogadhatónak nevezték, hogy az államfő előbb a Smernek ad megbízást kormányalakítási kísérletre. A négy párt most is leszögezte, csak egymással szövetkeznek, Ficóval nem. A műsorban az eddig koalíciós Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Ján Slota sem adott nagy esélyt arra, hogy Ficóval együtt kormányt alakíthasson.

Peter Horváth szlovák politológus a pozsonyi köztévének utalt arra: Gašparovič szociális és nemzeti szemléletmódjából is következik, hogy előbb a a szociáldemokrata Ficót kéri fel. A második megbízatási időszakát töltő elnököt egyébként tavaly éppen a Smer és a Slota-párt hathatós támogatásával választották újra.