Első lépés a rossz emlékű „halálút” elnevezés eltörlésért

Akt.:
Első lépés a rossz emlékű „halálút” elnevezés eltörlésért
© Fotó: Matey István
Nyíradony – Csaknem 5,5 milliárd forintból valósul meg a 471-es főút korszerűsítésének első üteme.

Hazai forrásból újul meg a 471-es főút, mert 2006-ban az MSZP-SZDSZ kormány kihúzta a 48-as főút felújításával együtt abból a listából, melyen az uniós támogatással megvalósuló beruházások szerepeltek. Ezt Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár mondta a főútnak a megye határtól Hajdúsámsonig tartó szakasza burkolatmegerősítő beruházásának csütörtöki alapkőletételén. A nyíradonyi Európa Parkban megtartott eseményen emlékeztetett arra is, hogy a 471-est az elmúlt években sok helyen felújították, de ebből a hajdú-bihari rész mindig kimaradt, amit végre sikerül pótolni, és várhatóan 2019 nyarára a debreceni szakasszal együtt teljes egészében megújul.

A legnagyobb ajándék

Debrecenhez közel élve, nap mint nap tapasztalják, mennyire kiszámíthatatlan a forgalom a 471-es főúton, így az elmúlt évtizedek legnagyobb ajándékát kapják. Így „ujjongott” köszöntőjében Kondásné Erdei Mária Nyíradony polgármestere mielőtt jelképesen földbe helyezték volna a felújítás kezdetét jelző időkapszulát. Mint azt később Tasó László államtitkár elmondta, a végleges helye a nyíradonyi körforgalom közepén lesz, ahol remélhetőleg sokáig nem kell majd megmozgatni.

Félezer nap a kivitelezésre

Nyíradony korábbi polgármestere arról is beszélt, hogy a kivitelezőknek 500 nap áll rendelkezésükre a mintegy 16 és fél kilométernyi út burkolatának a 11,5 tonna teherbírásúra erősítésére, ami uniós szabvány. A határidő betartása azért is fontos, mert az Európa Parkkal szemben, az út másik oldalán rövidesen megkezdődik egy másik építkezés is, mert Debrecen mellett Nyíradony hozhat létre a megyében tudományos innovációs parkot. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a hajdú-biharival párhuzamosan a 471-es út egyes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei részén is megkezdődik a korszerűsítés.

Fontos Debrecennek is

A felújítás negyedik ütemében közvetlenül érintett Debrecen polgármestere, Papp László arról beszélt, hogy a debrecenieknek egyszerűen csak „sámsoni út” megújításáért hosszú küzdelem folyt, amit végre siker koronázott. Végre megszűnhet az az igazságtalanság, hogy a fejlesztés politikai szándékok mentén a szomszédos megye határánál véget ért. Debrecent az ország legkeletibb régiójával összekötő út a megyeszékhely számára is fontos, hiszen jelentős munkaerő-áramlást segít elő.

Óriási fejlődés jöhet

Ez a beruházás nagyon komoly gazdasági fejlődést hozhat a térségbe, mert a közlekedés minőségi javulása megmozdítja a tőkét, a gazdaság szereplőit. A Debrecenben megvalósuló 200 milliárdos fejlesztést is figyelembe véve, jó kormányzati támogatással és helyi közreműködéssel Nyíradony térsége valamennyi környező településsel együtt, országosan is kiemelkedő műszaki és közlekedési infrastruktúrával fog rendelkezni négy éven belül – vizionálta Papp László a jövőt.

HBN-ÉP​
hirdetés