Első fokú riasztás a kánikula miatt

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Molnár Péter, archív
Hajdú-Bihar – Éjszaka sem frissül fel a levegő, párás, nyomott napok következnek.

Péntek 0 órától vasárnap 24 óráig első fokú, azaz a legenyhébb fokozatú, hőségriasztást adott ki az ország területére – így Hajdú-Bihar megyére is – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A riasztás azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Ez leginkább az Alföldön – értelemszerűen megyénkben is –, valamint a nagyvárosokban lesz a jellemző.

A hőségriasztás nem elsősorban a legmagasabb nappali hőmérsékletnek szól, hiszen a várható 32-33 fokos csúcshőmérséklet egyáltalán nem extrém érték, hanem az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, és ez emeli meg a napi középhőmérsékletet. A leghűvösebb órákban is 21-22 fok várható. A meleget éjjel és nappal nehezen elviselhetővé teszi a magas páratartalom.

A nehezen elviselhető melegnek a vasárnappal sem szakad vége – derül ki az EWS előrejelzéséből. Hétfőn is harminc fok feletti csúcsérték és 20-23 fokos minimum hőmérsékletet várhatók. Utána néhány fokot mérséklődik a hőség. Keddig csak foltokban alakulnak ki záporok és zivatarok. Kedden és szerdán viszont már több felé és akár igen heves égiháborúk is lehetnek.

HBN