Első fokon letöltendőt kaptak a menekültcsempészek

Akt.:
Embercsempészek tárgyalása a Debreceni Járásbíróságon
Embercsempészek tárgyalása a Debreceni Járásbíróságon - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Bűnösnek mondta ki embercsempészés ügyében a kilenc vádlottat a Debreceni Járásbíróság, s ezért legkevesebb másfél, legtöbb 4 év 10 hónap fegyházbüntetésre ítélte őket pénteken.

A döntés nem jogerős, az ügyész valamennyi vádlott vonatkozásában súlyosításért, a vádlottak felmentésért, enyhítésért, illetve téves minősítés miatt jelentettek be fellebbezést.

Mind a kilenc vádlottat bűnösnek bűnösnek mondta ki vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, bűnszervezetben, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében a Debreceni Járásbíróság; ezért az elsőrendű vádlottat 4 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte, a másodrendűt 4 év, a harmadrendűt 3 év 4 hónap fegyházbüntetéssel, két vádlottat 2 év 10 hónap, hármat 2 év 4 hónap, egy vádlottat pedig 1 év 6 hónap fegyházbüntetéssel sújtott. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a bűnszervezetet az elsőrendű vádlott, J. A. vezette, aki menedékkérelme elbírálására várt a debreceni menekülttáborban. Napi kapcsolatban állt a táborlakókkal, akik közül „utazásszervező” híre alapján sokan felkeresték. Ő egyeztette velük a célországot, az időpontot és a viteldíjat, a sofőrök szervezését pedig a magyar nyelvet nála jobban beszélő másodrendű vádlott intézte. Az ő segítségére élettársa, a harmadrendű vádlott volt, ők a tábor vegyesboltjában dolgoztak. A sofőröket internetes álláskeresők közül választották ki, különböző hirdetési oldalakról. A legtöbb migránst Frankfurtba vagy Münchenbe vitték.

A migránsok 350–500 eurót fizettek a szállításokért fejenként, a sofőrök 100–200 eurót kaptak, a többi pénzt a három vádlott osztotta el egymás között. A bűnszervezet 2013 ősze és 2014 tavasza között 15 alkalommal összesen 132 menekültet csempészett ki a debreceni menekülttáborból.

A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

HBN
hirdetés