Helyi közélet

2013.03.29. 13:44

Többen voltak munka nélkül

Hajdú-Bihar - Az egy évvel korábbinál több hajdú-bihari álláskeresőt tartottak nyilván a decemberi zárónapon.

Hajdú-Bihar - Az egy évvel korábbinál több hajdú-bihari álláskeresőt tartottak nyilván a decemberi zárónapon.Előzetes adatok szerint Hajdú-Bihar megye népességének természetes fogyása 2012-ben az egy évvel korábbinál nagyobb ütemű volt a halálozások emelkedő számából adódóan, stagnáló születésszám mellett.

Közmunkán

A KSH munkaerő-felmérése alapján 2012 IV. negyedévében nőtt a munkanélküliek száma, és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkaügyi kirendeltségein is az egy évvel korábbinál több álláskeresőt tartottak nyilván a decemberi zárónapon. A KSH intézményi adatgyűjtésének megfigyelési körébe tartozó szervezetek alkalmazottainak összetételében megfigyelhető a kiszélesedő közfoglalkoztatás hatása. A közfoglalkoztatás bővülése szerepet játszik a költségvetési szféra havi bruttó átlagkeresetének 2012. évi csökkenésében is, miközben a versenyszféra keresetei nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A gazdasági teljesítményt befolyásoló tényezők közül a megyei székhelyű gazdasági szervezetek beruházásainak folyó áron számba vett teljesítménye elmaradt a 2011. évitől. A gazdasági ágak közül a mezőgazdaság növénytermesztési ágazatában a fontosabb növények terméseredményei elmaradtak az egy évvel korábbitól, és a búza, a kukorica, valamint a lucernaszéna fajlagos hozama a 2007–2011. évek átlagánál is lényegesen kedvezőtlenebb volt. A főbb haszonállatok állománya a 2012. december 1-jei felmérés szerint a sertés kivételével nőtt egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Bővülő kivitel

Teljesítmény-növekedést jeleznek a megye iparáról rendelkezésre álló 2012. évi információk az előző évihez képest, a kivitel bővüléséből eredően. Ugyanakkor a megyei székhelyű építőipari termelés csökkenése 2012-ben is folytatódott. Mindazonáltal a főként az ingatlanügyletek gazdasági ág teljesítményét alakító lakásépítések 2009 óta tartó mérséklődése megállt. A belföldi kereslet csökkenéséből eredően a megye kereskedelmi szálláshelyeinek 2012. évi vendégforgalma nem érte el az előző évit.

HBN


Miből mennyi?

  • több munkanélküli
  • több közmunkás
  • több halálozás
  • kevesebb születés
  • kevesebb dolgozó
  • kevesebb termény
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában