Elpusztult halakat láttak a csónakázó tó vizében – Mi történhetett?

Akt.:
A hétvégén az elpusztult halakat eltávolították a tóból, tegnap néhány tetemet a csónakkikötőnél még lehetett látni
A hétvégén az elpusztult halakat eltávolították a tóból, tegnap néhány tetemet a csónakkikötőnél még lehetett látni - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza, Sóstó – Mint olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, elpusztult halakat láttak lebegni Sóstógyógyfürdőn a csónakázó tó vizében. Dr. Isaák Lászlót, a tó halgazdálkodási jogával rendelkező Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő Horgász Egyesület elnökét kérdeztük meg arról, vajon mi történhetett.

Önpusztulási folyamat

– Az elpusztult halak között csak törpeharcsákat lehet látni, folyamatosan szedjük ki a tetemeket a vízből. A törpeharcsának egy faji jellegzetes tulajdonsága, hogy bizonyos időszakonként ha túlszaporodik, akkor önpusztulás következik be, s valószínűleg erről van itt szó. A törpeharcsák annyira elszaporodnak, hogy már nem találnak maguknak élelmet, s ekkor játszódik le az önpusztulás.

Egyesek szerint nem működik a kis szökőkút, s az lehet a pusztulás oka – vetettük fel az elnöknek.

– A szakemberek vettek vízmintát, s nem a víz minőségével van gond, ez is megerősíti a törpeharcsák önpusztulását. Már nem is nőttek, kicsik maradtak, s beindulhatott a már említett önpusztulási folyamat – válaszolta a felvetésre a civil szervezet vezetője.

Mit tud tenni az egyesület ebben a helyzetben?

– Annyit tudunk tenni, hogy a vizet klórmésszel fertőtlenítjük, kiszedjük az elpusztult halakat, s ígéretet kaptunk a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-től, hogy friss vizet juttatnak a tóba.

KM

Címkék: , , , ,