Előzetesben a Nemzetvédelmi Egyetem rektora

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság csütörtökön a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát és a kedden kirobbant, befolyással való üzérkedéssel kapcsolatos ügy másik érintettjét is.

A Budai Központi Kerületi Bíróság több mint háromórás tárgyalás után döntött arról, hogy indokolt a két gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezése. A két érintett a rektor és az egyik vezetője annak a szállítmányozási cégnek, amelyiket a rektor kitalált történettel kereste meg és rá akarta bírni a vezetőséget, hogy az általa megjelölt biztonsági céget alkalmazzák.

A két érintett a rektor és az egyik vezetője a DHL magyarországi leányvállalatának, amelyiket a rektor kitalált történettel kereste meg és rá akarta bírni a vezetőséget, hogy az általa megjelölt biztonsági céget alkalmazzák. A futárcég munkatársát bűnsegédként gyanúsítják ebben az ügyben, melynek három gyanúsítottja van, de a harmadik ember szabadlábon védekezhet.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kora délután meghozott végzésében döntött a két gyanúsított előzetes letartóztatásáról. Mindkettőjüket egy hónapra helyezték előzetesbe. Az indoklás szerint azért van erre szükség, mert fennáll a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megnehezítenék a bizonyítási eljárást.

A Független Hírügynökség megkeresésére a DHL csomagküldő cégnél későbbre ígérték, hogy nyilvánosságra hozzák az esettel kapcsolatos hivatalos álláspontjukat.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, kedden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és több magánlakásban tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), egy befolyással üzérkedés bűntette miatt indult nyomozás részeként. A rektor a német DHL leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal a kitalált történettel, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, azonban a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez viszont az kell, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetőjét váltsa le az általa mondott emberekre. A rendőrség szerint az ügy másik két gyanúsítottja – köztük a futárcég egyik igazgatója – segítette a rektort a bűncselekmény elkövetésében.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Szabó János rektor az elfogásakor ellenállt, és a homlokán kisebb horzsolás keletkezett. Az NNI korábbi tájékoztatása szerint a gyanúsított nem élt panasszal a rendőri intézkedés ellen. A házkutatásokon több bizonyítékot is lefoglaltak, melyek alátámasztják a bűncselekményeket.

Az ügyben nyomozó Nemzeti Nyomozó Iroda és a honvédelmi minisztérium is hangsúlyozta korábban, hogy az eljárás a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, így a Nemzetvédelmi Egyetem gazdálkodásával, működésével nincs összefüggésben.

Az üggyel kapcsolatban egyébként fegyelmi eljárás indult a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője, Ács Tibor ellen. Őt ugyanis a HírTV egyik munkatársa korábban telefonon kereste meg és a beszélgetést a szóvivő tudta nélkül felvették. Az ügyészség álláspontja szerint az elhangzottak – melyekben a tárca egyik cégét meggondolatlanul “gengszterszervezetnek” nevezte a szóvivő – egy magánbeszélgetés és nem hivatalos nyilatkozat részei voltak. A kijelentések Ács Tibor magánvéleményét tükrözik, nem hivatalos álláspontot. Ettől függetlenül a szóvivő felelősségének kivizsgálására fegyelmit indítottak.