Előzetes letartóztatásba helyezték Geréb Ágnest

Előzetes letartóztatásba helyezte Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Az otthonszülések közben bekövetkezett balesetek miatt többször eljárás indult már Geréb Ágnes ellen, egy korábbi ügy miatt 2007. október 26-tól három évre eltiltotta a bíróság hivatása gyakorlásától. Az eddigi bizonyítékok alapján azonban folytatta ezt a tevékenységet ezalatt is, és feltételezhető, hogy ha szabadlábon hagyják, akkor is folytatná ezt a munkát.

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint – a közleményben csak monogramján említett – Geréb Ágnest a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy hónapra helyezte előzetes letartóztatásba pénteken. Geréb Ágnes ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás. A nőgyógyászt kedden vették őrizetbe, előzetesét a IX. kerületi ügyészség indítványozta.

Az előzetes letartóztatást elrendelő végzés szerint Geréb Ágnes ellen hasonló okokból más büntetőeljárás is folyt akkor, amikor kedden újabb otthonszülést vezetett le. Geréb Ágnest a Pest Megyei Bíróság 2007. január 30-án hozott ítéletében bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, és önálló mellékbüntetésként 3 évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász orvosi foglakozástól. A Fővárosi Ítélőtábla ezt követő végzése értelmében az ítélet 2007. október 26-án jogerőssé, és így végrehajthatóvá vált.

A mostani előzetes letartóztatás indoklása szerint a gyanú alapján Geréb Ágnes a szülész szakorvosi tevékenységet a tiltás ellenére jogosulatlanul tovább folytatta, szolgálataiért ellenszolgáltatást kért. A bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadon hagyása esetén újabb hasonló bűncselekményeket követne el. Az is feltételezhető, hogy a tanúk befolyásolásával és bizonyítékok eltűntetésével megnehezítené a bizonyítási eljárást. Ezen indokok alapján a bíróság úgy látta, hogy enyhébb kényszerintézkedés bevezetése nem lehetséges az ő esetében, ezért pénteken előzetes letartóztatásba helyezték. Ez a végzés egyébként nem jogerős.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, Geréb Ágnes ellen legutóbb kedden indult eljárás, miután újra kellett éleszteni egy csecsemőt egy otthonszülés után Budapesten. Az újszülöttet és anyját is kórházba szállították. Azóta kiderült, hogy az otthonszülő kismama vérzékenységben szenvedett. Vérképéből még a terhesség ideje alatt kiderült, hogy csökkent vérlemezke-számmal rendelkezik. Ennek egyik következménye a bő vérzés, amely életveszélyessé teheti a szülést. Ennek ellenére vállalta a nő, hogy kórházon kívül hozza világra gyermekét. Az újraélesztett gyermeket a Semmelweis Egyetem egyik gyermekklinikájára, anyját pedig a II. szülészeti klinikára szállították a mentők, ahonnan a Független Hírügynökség információja szerint a nő saját felelősségére szerdán távozott.

– Független Hírügynökség –