Előttem az utódom: nem egyszerű az átadás-átvétel folyamata

Debrecen – Előbb vagy utóbb elérkezik az a pillanat, amikor foglalkozni kell az utódlás megoldásával.

Az 55 éven felüli cégvezetők már elkezdenek ráébredni, hogy amennyiben ők is szeretnének nyugodtan nyugdíjba menni és figyelmüket energiájukat a megérdemelt pihenésre, az unokákra vagy a hobbijukra összpontosítani, akkor már most tenniük kell azért, hogy életük munkája ne vesszen el, miután nem lesznek aktívak. Nem egyszerű az átadás-átvétel folyamata, hiszen a volt szocialista országokban ismeretlen volt a családi vállalat fogalma, ezért aztán nem is volt minek a vezetését átadni a következő generációnak.

Kabáthoz a gombot

Amikor erre gondolnak, azonnal két fő problémával találják szemben magukat. Az első kérdés: kinek tudnák átadni megnyugtatóan a vezetést, aki majd ugyanolyan felelősséggel és sikerrel lesz képes a céget tovább irányítani? A második kérdés: hogyan és pontosan mit is adjon át az utódnak? Az első kérdés eldöntéséhez a legjobb módszer, ha megválaszoljuk a második kérdést azaz, hogy pontosan mit is akarunk átadni. Mik azok a funkciók, amiket mi vezetőként végeztünk, legyen az valódi vezetői, illetve nem vezetői feladat. Így a kabáthoz vesszük a gombot, nem pedig fordítva. Tehát érdemes a vezető munkakörét átvilágítani. Pontosan megnézni, hogy mit is csinál. Lehet, hogy rengeteg olyan feladatot végez, ami nem is tartozna egy cégvezetőhöz, és amiket át lehetne adni a meglévő középvezetőknek vagy nem vezető beosztású munkatársaknak. Ha ezeket sikerül így elkülöníteni, akkor készülhet egy gyorsabb kivitelezésű stratégia, amely segít tehermentesíteni a cégvezetőt és eléri, hogy a jövőben tényleg csak vezetői funkciói legyenek.

Beugrani a csizmába

Ekkor össze lehet gyűjteni a valóban vezetői feladatokat és az azokhoz tartozó kapcsolatokat, eszközöket és lehetőségeket. Össze lehet még gyűjteni a sikeres megoldásokat és az eddigi siker összes titkát. Így szinte már kész is egy valódi, gyakorlatias és azonnal használható cégvezetői munkaköri leírás, mégpedig az adott cégre szabva. Kész a kabát, amire már „csak” a gomb kell, vagy inkább a pár csizma, amibe csak bele kell ugrani. Amennyiben még nincs kiválasztott, akkor el kell dönteni, hogy belülről vagy kívülről szeretnénk valakit. Ha nincs belső jelölt (ami egyébként optimális lenne), akkor a munkaköri leírás alapján össze lehet szedni az elvárások és a képességek listáját, ami mentén pedig megpályáztatható a pozíció.

HBN