Előttem az utódom kiállítás a Tímárházban

Előttem az utódom kiállítás a Tímárházban
© Fotó: Debreceni Művelődési Központ
Debrecen – Előttem az utódom címmel Petrovics Sándor sás- és gyékényfonó mester és családja kiállítása nyílik meg december 2-án, pénteken, 5 órakor a DMK Tímárház – Kézművesek Házában. A kiállítást Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész nyitja meg, és közreműködnek a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncosai.

A Kisgalériában ugyanezen a napon nyílik a Tímárház „Gipűr” Csipkeverő Szakkörének év végi kiállítása Viselet kiegészítők címmel.

Petrovics Sándor és Petrovicsné Molnár Éva először a gyermekeiknek kezdett el játékokat készíteni. Fordulópont a 2004. év volt a család életében, amikor Éva belefogott Békéscsabán a gyékény – csuhé – szalmafonás elsajátításába. Ugyanebben az évben – a férj és feleség – elkezdett kosarakat és fonott bútorokat készíteni. A mesterség rejtelmeibe Szatmári Ferenc derecskei kosárfonó népi iparművész vezette be őket. Petrovicsné Molnár Évát a népi játszóház-vezetői képzésen Hutkai László bőrműves népi iparművész és felesége tanította. Petrovics Sándor egy érmelléki idős embertől tanulta meg a sásfonást és a használati tárgyak készítését.
Petrovics Nikolett – lányunk – 2010-ben a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskolában kezdett el takácsmesterséget tanulni Galánfiné Schmidt Teréz szövőtől, a Népművészet Mesterétől. 2015-ben elvégezte a népi játszóház vezetői tanfolyamot Debrecenben. 2016-ban elkezdte Békéscsabán a takács oktatói képzést. 12 éve tartanak gyerekeknek kézműves táborokat Balmazújvároson. Apa és lánya folyamatosan zsűriztetik alkotásaikat a népi iparművészeti zsűrin.

A kiállítás december 19-ig tekinthető meg a Tímárház nyitvatartási idejében.

– Debreceni Művelődési Központ –
hirdetés