Előtérben az önkormányzati rendszer átalakítása

A differenciált önkormányzati rendszer létrehozásának fontosságát hangsúlyozta Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a szervezet pénteki győri közgyűlésén.

Debrecen fideszes polgármestere kifejtette: jelenleg a magyar lakosság fele 24 önkormányzathoz tartozik, a másik fele a többi 3200-hoz, és a jelenlegi szabályozás mindegyik önkormányzatra ugyanazokat a feladatokat és kötelezettségeket rója.

Kósa Lajos szerint az új rendszernek három pillére lehet: az egyik a főváros, a másik a 23 megyei jogú város, míg a harmadik a többi település. Az önkormányzati államtitkár, Tállai András hozzátette: egy negyedik szintet is el tud képzelni, ez pedig a kistérség lenne.

A közgyűlésen több város is felvetette, hogy a helyi iparűzési adók beszedése ismét kerüljön vissza az önkormányzatokhoz, valamint Győr azt is kérte, hogy a kormány fontolja meg az adóerőképesség miatti elvonás mértékének csökkentését.

A tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Botka László, a szövetség társelnöke, Szeged szocialista polgármestere elmondta: örül annak, hogy ellenzéki politikusként azt tapasztalja, hogy a kormány nem egy diktátummal érkezett, hanem meghallgatja az önkormányzatokat is. Az viszont szomorúsággal tölti el, mint fogalmazott, hogy a Fidesz nem tartotta be azt az ígéretét, hogy a válság miatt az önkormányzatoktól elvont 120 milliárd forintot visszaadja.

– Független Hírügynökség –