Elosztotta a minisztériumokat Szlovákia formálódó jobbközép kormánykoalíciója

Megállapodtak a formálódó szlovák jobbközép koalíció pártjai a kormányzati posztok elosztásáról hétfőn.

Szlovákiában a június 12-i választás eredménye alapján a Szlovák Demokratikus és keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS), a Szabadság és Szolidaritás Pártja (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd párt alakíthat kormányt. A koalíció 79 mandátummal rendelkezik a 150 fős parlamentben. A pártok már a választás előtt és annak éjszakáján kinyilvánították, hogy készek a közös kormányzásra.

A múlt heti egyeztetések óta egyre inkább körvonalazódott a tisztségek elosztása. Legtovább a gazdasági tárca irányítása maradt kérdéses, ezt a KDH is szerette volna megszerezni, ám végül az arra ugyancsak igényt tartó SaS ((eszáesz)) párté lett.

A listavezető lesz a kormányfő

A megállapodás értelmében az SDKÚ-DS kapja a pénzügyi és az oktatási tárcát, valamint a külügyminisztériumot és az igazságügyi minisztériumot. A párt választási listavezetője, Iveta Radičová ((ragyicsová)) lesz a kormányfő. Az SDKÚ-DS köreiből származó sajtóinformációk szerint a szlovák diplomáciát Mikuláš Dzurinda pártelnök, kétszeres volt kormányfő irányíthatja majd.

A Szabadság és Szolidaritás Pártjáé a védelmi, a munkaügyi, a kulturális és a gazdasági tárca, a KDH-é pedig a belügyminisztérium, az egészség- és a közlekedésügy.

A Bugár Béla vezette Híd irányíthatja a földművelésügyi minisztériumot és a környezetvédelmi tárcát, valamint ez, a szlovák-magyar együttműködést hangoztató párt adja a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettest is. Utóbbi posztra várhatóan a Híd alelnöke, Rudolf Chmel kerülhet, aki a magyar irodalom és kultúra kiváló szlovák kutatója. Az 1990 és 1992 közti időszakban Csehszlovákia budapesti nagykövete volt.

A házelnöki poszt az SaS-t illeti meg; sajtóinformációk szerint a pártelnök Richard Sulík ((szulík)) lehet a parlament elnöke. Az ő nevéhez fűződik az 1998 és 2006 közti jobbközép kormányok adóreformjának a kidolgozása. Egy-egy parlamenti alelnököt jelölhet a további három koalíciós partner, s ugyancsak egyet Robert Fico pártja, a szociáldemokrata Smer ((szmer)).

Fico ugyan a voksok majdnem 35 százalékával a választás győztese, de egyedüli potenciális koalíciós partnerével, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával sem tudna többséget biztosítani a parlamentben.

FHTovábbi hírek a Magyarország kategóriából