Először nyertek Humanitárius település címet Hajdú-Biharban

Akt.:
Oláh Miklós (az MVK alelnöke), Tóth Ferenc (Komádi polgármestere) és Kardos István (az MVK főigazgatója)
Oláh Miklós (az MVK alelnöke), Tóth Ferenc (Komádi polgármestere) és Kardos István (az MVK főigazgatója) - © Fotó: Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar – Kettőt egy csapásra: Hajdúböszörmény és Komádi megkapta a kitüntető címet a Magyar Vöröskereszttől.

Szigorúak a feltételek, ha úgy tetszik, humanitásban nem ismernek tréfát az elismerés alapítói. Humanitárius település címet azoknak a helységeknek, önkormányzatoknak ad a Magyar Vöröskereszt, amelyeket áthat a legnagyobb hazai civilszervezet eszmeisége, s aktívan segítik a vöröskeresztes célok megvalósítását a mindennapokban.

Megalapítása óta először nyerték el Hajdú-Bihar megyei települések a címet. A többesszám nem véletlen, hiszen két település, Hajdúböszörmény és Komádi is elnyerte a címet május 19-én Keszthelyen, a Magyar Vöröskereszt Országos küldöttgyűlésén.

A humanitárius település cím kiérdemléséért a településen az emberiességet, illetve egyéb vöröskeresztes célt szolgáló programokat szerveznek, a település lakói rendszeres véradók, aktív vöröskeresztes alapszervezet működik, önkéntesek segítik a Vöröskereszt munkáját, s az önkormányzat bevonja a civil szférát a döntésekbe.

Fórizs László (Hajdúböszörmény alpolgármestere) és Tóth Ferenc (Komádi polgármestere) | Fotó: Magyar Vöröskereszt Tóth Ferenc (Komádi polgármestere) és Fórizs László (Hajdúböszörmény alpolgármestere)| Fotó: Magyar Vöröskereszt ©

Hatezer fő – hatalmas erő

Terhekkel megpakolt település Komádi, hiszen az 5770 fős város az ország egyik legszegényebb térségéhez tartozik. Mégis aki itt él, annak „fogják a kezét” a vöröskeresztesek a város vezető testületének támogatását tudva maguk mellett. Az itt élők segítik egymást, ’mi több az ország más részében élőket is, hiszen az önkéntes véradómozgalmat első helyre teszik. A városnak közel 6 százaléka véradó. Az eredménnyel túllépték a Vöröskereszt megyei szervezetének hosszú távú célját az 5 %-os részvételi arányt. A mindennapokban ez úgy tapasztalható, hogy egész családok – s azokon belül több generáció – járnak vért adni. Az itt élők segítik megszervezni a véradásokat is. Közel 300 vöröskeresztes tag szorgoskodik városban, 2 alapszervezetben. Szociális akciókat, gyűjtéseket, osztásokat szerveznek az év minden szakaszában, hogy élelmiszerrel, ruhával segítsenek a nélkülözőknek. Együttműködnek az önkormányzattal és társszervekkel, hogy minél több segítséget kapjanak a családok és egyedülállók. A városban az üzletek megnyitják kapuikat, hogy a vöröskeresztesek a karitatív célra pénzt gyűjtsenek. A helyiek többek között a komádi rászorulókon segítenek, és támogatják fogyatékkal élő gyermekek táboroztatását. A város nagyrendezvényeire a Vöröskereszt kitelepül, hogy erősítse a helyi közösséget, és szolgálja közérdekű céljait szűrésekkel, egészségfejlesztő tanácsadással, totókkal és a vöröskeresztes eszmék terjesztésével.

Vöröskeresztes lovagok

Hatékony és motiváló szociális programokkal igyekszik segíteni a szegénységben élőkön Hajdúböszörmény önkormányzata a területi Vöröskereszttel. A nehéz élethelyzetűek számíthatnak adományra, étkezésre. Késztetik őket, hogy ne adják fel, s az állattartásra, gazdálkodásra is lehetőséget adnak nekik. A Magyar Vöröskereszt Hajdúböszörmény Területi Szervezete, az önkormányzat, s annak intézményei összefognak, hogy minél hatékonyabban szolgálják a humanitárius ügyeket. Közösen állítanak össze nyilvántartást azokról a családokról, emberekről, akik valamilyen segítségre szorulnak, s élelmiszerosztásba, ruhaosztásba, illetve ha kell, krízishelyzeti ellátásba vonják be őket.

Az itt élők 6%-a vöröskeresztes tag, akik 33 szervezetben tevékenykednek. Önkéntesekre rendszeresen számíthat a szervezet, az oktatási intézményekben diákok, tanárelnökök és védőnők segítik a vöröskeresztes munkát. A véradás-szervezésben, a véradásban is jeleskednek a helyiek. Elérték azt a hosszú távú célt, hogy a lakosságnak több, mint 5%-a vért adjon. 2016-ban 1613-an mentek el véradásra, közülük 1430-an rendszeres donorok. A Hajdúböszörményi Egészségfejlesztési Iroda a civil szervezettel és annak egészségklubjával együtt szolgálja a megelőzést, és szűréseket szervez. Az önkormányzat anyagilag is segít, hogy a területi Vöröskereszt hatékonyan végezhesse munkáját: frissen felújított irodaépületet adott a szervezetnek tárgyalóval, raktárhelyiséggel és kerthasználattal. Rendszeresen pénzadománnyal erősíti közérdekű és szociális programjait: elsősegélynyújtó versenyeit, idős- és gyermekkarácsonyát, és a csak Hajdúböszörményben működő „Tiszta virágos intézmény” verseny megrendezését. A vöröskeresztes protokolláris rendezvényeknek helyet ad dísztermében, és intézményeit is használhatja a karitatív szervezet, hogy humanitárius feladatait teljesítse. Az önkormányzat szállítmányozásban és az adományok célba juttatásában is segít. A város színes programkínálatában mindig együttműködő partner, vagy résztvevő a Vöröskereszt.

Hajdúböszörmény örömmel fogadta a „Humanitárius település” címet. Vezető testülete úgy érzi, hogy még nem pihenhetnek meg: a cím megtartása és viselése újabb feladatok elé állítja a települést.

– Piros Éva –