Először köszöntik a Nagytemplomot, mint Nemzeti Emlékhelyet

Debrecen – A Nemzeti Örökség Intézete első alkalommal rendezi meg a nemzeti és a történelmi emlékhelyeket népszerűsítő „Emlékhelyek Napja” című egész napos, országos jelentőségű programot 2016. május 14-én. Az intézet a legnagyobb hangsúlyt a magyarországi emlékhelyek népszerűsítésére helyezi. A rendezvénysorozatban Debrecen is érintett, így szombat délelőtt a Református Nagytemplom és Kollégium is nyitva áll a látogatók előtt.

A város jellegzetes épületegyüttese egyház, művelődés és közélet összetartozásának jelképe. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc idején, 1849. április 14-én fogadta el az ideiglenesen Debrecenben ülésező magyar országgyűlés a Függetlenségi Nyilatkozatot, és mondta ki ezzel a Habsburg-ház trónfosztását. 1944. december 21-én ugyanitt kezdte meg működését az Ideiglenes Nemzetgyűlés, amely a második világháború után egy új, demokratikus Magyarország felépítését tűzte ki célul. Az 1538 óta működő Kollégium a magyar irodalmi, tudományos és politikai élet egyik szellemi bölcsője: leghíresebb diákjai között olyan neveket tarthatunk számon, mint Ady Endre, Arany János, Kölcsey Ferenc, Fazekas Mihály és Móricz Zsigmond.

2016. május 14-én, az első Nemzeti Emlékhelyek Napján a Nagytemplom és a Kollégium is nyitva áll a látogatók számára, ahol a történelmi és vallási feltöltődést színes programok segítik elő. A Nagytemplomban a gyermekek Kossuth Lajos bőrébe bújhatnak és fényképen megörökíthetik, ahogyan korhű ruhákba öltözve foglalnak helyet az államférfi székének másolatában. Ezen kívül orgonakoncertek, exkluzív bibliatörténeti tárlatvezetés és filmvetítés is szerepel a 8-tól 12 óráig megrendezésre kerülő programok között, melyek mindegyike ingyenesen megtekinthető a látogatók számára.

– Nagytemplomi Lelkészi Hivatal –
hirdetés