Nagyvilág

2013.03.28. 14:36

Az egyház "aktív" feladatvállalásáról beszélt a pápa a krizmaszentelő misén

Vatikánváros, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - A Szent Péter-bazilikában csütörtökön tartott krizmaszentelő misével kezdte meg Ferenc pápa a húsvéti szertartások sorozatát a Vatikánban.

Vatikánváros, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - A Szent Péter-bazilikában csütörtökön tartott krizmaszentelő misével kezdte meg Ferenc pápa a húsvéti szertartások sorozatát a Vatikánban.

A jó papot népéről lehet felismerni - mondta a pápa homíliájában, amelyben az egyház "aktív" feladatvállalásáról és a papi szolgálatról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy az egyháznak el kell mennie a peremen élőkhöz, a szegényekhez, a betegekhez, a börtönben levőkhöz, mindazokhoz, akik "egyedül vannak és szomorúak". Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét, amelyet a Rómában tartózkodó bíborosokkal, pátriárkákkal, püspökökkel, plébánosokkal együtt koncelebrált 1600 paptársa előtt.

A misén megáldották a szentségekhez használt olajakat.

Ferenc pápa arra emlékeztetett, hogy 44 évvel ezelőtt szentelték pappá.

Az egyházi rend alapításának ünnepén Ferenc pápa azt mondta, hogy az "olaj nem magunk illatosítására kell, vagy arra, hogy ampullában őrizzük, mivel megromlik".

"Az a pap, aki nem lép ki önmagából, népe legjobbjait veszíti el. A pap vegye vállára népét és vésse szívébe népe tagjainak neveit!" - fogalmazott egyebek között a Buenos Aires érsekéből lett egyházfő.

Kijelentette, hogy a papnak "nem szabad szomorúnak lennie, a nép megérzi, ha örömmel akarják elárasztani, és ezt az örömet vissza is adja."

Ferenc pápa azt hangoztatta, hogy a mai civilizációhoz hasonlóan az egyház is "identitásválsággal" küzd, de ezt "az áradatot meg kell törni". Az egyházfő szerint "önismereti kurzusok" helyett a papoknak "ki kell lépniük az emberek közé", máskülönben közvetítő kapocs helyett az egyház "kezelőivé" válnak.

A pápa szavait a papok megtapsolták.

Ferenc pápa csütörtökön az utolsó vacsorát idéző misét Róma egyik, fiatalkorú bűnözők számára fenntartott börtönében tartja, ahol fiatal elítélteknek mossa meg a lábát a szertartás szerint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!