Először adták át a Patrónus Arts művészeti díjakat

Budapest, 2015. május 20., szerda (MTI) – Asztai Csaba festőművész és Hunyadkürti György színművész vehette át a Patrónus Arts Alapítvány művészeti díjait szerda este Budapesten a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utcai épületében.

Asztai Csaba festőművész kiemelkedő színvonalú képzőművészeti tevékenységéért, különös tekintettel a Szép utcai Galériában rendezett gyűjteményes kiállításáért és az amatőr képzőművészeti mozgalomért végzett áldozatos munkálkodásáért vehette át az alapítvány Képzőművészeti Díját – közölte az MTI-vel a díjátadó után az alapítvány.

Hunyadkürti György színész kiemelkedő színvonalú színházi és színművészi tevékenységéért, különös tekintettel egyszemélyes alakításaiért és a Csiky Gergely színházban végzett közel negyven éves művészi teljesítményért, példaértékű alázatáért részesült a Színházművészeti Díjban.

A díjazottak munkásságát Szemadám György festőművész, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Rátóti Zoltán színművész a kuratórium tagja méltatta.

A magánemberek kezdeményezésére márciusban alakult Patrónus Arts Művészeti Alapítvány célja a művészek támogatása mellett az általuk létrehozott kulturális értékek megőrzése és népszerűsítése, valamint a fiatal művészek tehetségének kibontakoztatása.

Asztai Csaba 1971-ben szerzett diplomát a miskolci Műszaki Egyetemen, majd 1975-ben az Iparművészeti Főiskolán, formatervező szakon. 1965-től látogatta a tokaji és tiszacsegei művésztelepet, a debreceni Medgyessy Ferenc képzőművészeti stúdióban Bíró Lajos és Félegyházi László tanítványa volt. Az 1980-as években aktívan részt vett az akkori Amatőr Képzőművészek Tanácsa munkájában, az amatőr képzőművészek továbbképzésében.

Hunyadkürti György 1972-ben kezdte pályáját az Állami Déryné Színházban. 1976-ban Kaposvárra szerződött, s azóta is a színház tagja. 2005-ben Jászai Mari díjat kapott, 2014-ben pedig Magyarország Érdemes művésze lett.

– MTI –
hirdetés