Először nő Ausztrália miniszterelnöke

Julia Gillard
Julia Gillard
Először választottak nőt Ausztrália miniszterelnökének csütörtökön, miután az eddigi kormányfő, a súlyos vereséget elkerülendő visszalépett a pártjukon belüli szavazástól.

A kontinensnyi ország munkáspárti kormányát Julia Gillard vezeti ezentúl, aki eddig a távozó Kevin Rudd helyettese volt.

Az ellenszavazat nélkül megválasztott Gillard azt ígérte, hogy az idén esedékes parlamenti választások előtt megerősíti, a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi időben egyre rosszabbul teljesítő Munkáspártot.

A BBC, brit közszolgálati médium tudósítója megjegyzi, hogy az eddigi kormányfő, Kevin Rudd mindig is sokkal népszerűbb volt az ausztrál lakosság körében, mint saját pártján belül. Népszerűsége azonban jelentősen csökkent, miután kihátrált korábbi környezetvédelmi politikája mögül, illetve úgynevezett szuperadót akart kivetni a bányászatból élő cégek profitjára. Rudd szerda este jelentette be, hogy nem méretteti meg magát a párton belüli szavazáson.

A 48 éves, jogi végzettségű Julia Gillard egyébként Nagy-Britanniában, Walesben született. Szüleivel 4 éves korában vándoroltak ki Ausztráliába. Politikai karrierjét Az 1990-es évek végén kezdte. Korábban ügyvédként dolgozott. Gyermeke nincs, négy éve egy fodrásszal él együtt.

 

-Független Hírügynökség-