Elöntötte a sár a Torockó utcát

A vízzel elöntött részre veszélyt jelző táblával hívják fel a figyelmet
A vízzel elöntött részre veszélyt jelző táblával hívják fel a figyelmet - © Fotó: Matey István
Debrecen – Többször is elöntötte a víz az elmúlt napokban a Nagysándor-telepen a Torockó utca egy részét. Az ott lakók nem értik, hogy ez miként történhetett, hiszen a közelmúltban jelentős költséggel új csapadékvíz-elvezető gerincvezetéket fektettek le az utcában. A polgármesteri hivatal illetékese szerint a munka még nincs befejezve; amint az időjárás engedi, folytatják. Azt követően várhatóan megoldódik a probléma.

Hatalmas pocsolyákba gyűlt össze a karácsony előtt hullott sok eső (csaknem 20 milliméter) Debrecen nyugati részén, a Nagysándor-telepen, a Torockó utca egy részén. A jelenség felbosszantotta az ott lakókat, ugyanis a város a közelmúltban csapadékvíz-elvezető gerincvezetéket építtetett ki arrafelé, s az a jelek szerint nem jól működik.

Az erről szóló – a legnagyobb internetes közösségi oldalra feltöltött – bejegyzésekhez rengeteg hozzászólás érkezett. Ott lakók, arra járók egyebek mellett arra panaszkodtak, hogy az úton néhány lépés után csupa sár lesz a cipőjük, a járdán közlekedőket pedig az autók terítik be az útról felvert fagyos, koszos „lével”.

A Harsona utca megúszta

A Torockó utca végén található Harsona utcában is hasonló munkákat végeztek, a nyártól december elejéig. Ennek végén a Kishegyesi úttól a Nagy Mihály-kertig, összesen 300 méter hosszon, 4 és fél méter szélességben leaszfaltozták az utcát, és aszfaltos járdák is készültek. Onnan nem jeleztek ilyen problémát.

A debreceni önkormányzat összesen 905 millió forintot költ a Nagysándor-telepi víz­elvezetési problémák megoldására. A csövek lefektetését követően, önkormányzati forrásból a Kadarcs, a Síp, a Dob, a Cimbalom, valamint a Lant utcákban elindulhatnak az útépítések is – jelentette be a helyszínen Széles Diána alpolgármester néhány napja.

Gerincvezeték készült

Szécsi Balázs, a debreceni polgármesteri hivatal mély­építési csoportvezetője kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a Torockó utcában megépült gerincvezeték 1366 méter hosszú. A kivitelezés 292 millió forintba került. Az építési munkák a Torockó utcán kívül a Harsona utcát és a Kishegyesi utat is érintették. Az összegyűjtött csapadékvíz befogadója a Kishatár utcát keresztező csapadékvíz-elvezető árok.

Fotó: Matey István

Megkérdeztük, miért alakulhattak ki ilyen nagy pocsolyák; nem jó helyen vannak a csatornaszemek, nem oda folyik a víz? Az illetékes azt válaszolta, hogy a kivitelezési munkák még nem fejeződtek be; amint az időjárás lehetővé teszi, folytatódni fognak. A második ütemben a Szent Mihály, a Síp, a Lant, a Dob, a Cimbalom, a Gyulai, a Barcaság utcában, a Megyer közben, az Érmellék, a Dévény, a Világos, a Kadarcs, a Kunhalom, a Kócsag és a Gólyahír utcákban épül ki a csapadékvíz-elvezető rendszer. A beruházással 2318 méter zárt gerincvezetéket és 154 méter víznyelő bekötőcsatornát létesítenek, melyre 177 millió forintot költenek.

Nem fizetnek, amíg nem jó

Amennyiben a kivitelezés befejezését követően továbbra is tapasztalhatóak majd vízállásos területek az érintett utcákban, a műszaki átadás-átvétel nem zárható sikeresen, és a vállalkozó végszámlája nem fizethető ki, amíg a hiba kijavítása nem történik meg – tette hozzá Szécsi Balázs, a polgármesteri hivatal mélyépítési csoportjának vezetője.

OCs


Nem mindig ilyen gyér a forgalom, mint amilyen karácsonykor volt
Debrecen - Időnként hosszú autósorok alakulnak ki hétköznapokon Debrecenben, a Móricz Zsigmond utca Békessy Béla utca felőli részén. A problémát az okozza, hogy nehéz a Móriczról a Kartács utca, a Böszörményi út felé, jobbra fordulni. A polgármesteri hivatal által felkért szakértők most azt vizsgálj...

Debrecen - Az összetört, felszedett járda miatt esős időben sárban kénytelenek haladni a gyalogosok Debrecenben a Kossuth utcán, a Szent Efrém-iskola előtt, ahol az udvar végében építkeznek. Fotó: Orosz Csaba