“Elolvasom, de nem leszek boldogabb”

Szórólapok a patikákban
Szórólapok a patikákban
A patikaliberalizáció elleni tiltakozásul minden patikában apró szórólapot osztanak. &nbspvideo

Péntektől minden hazai gyógyszertárban apró kis karikatúrákat adnak a patikaszerek mellé. Egyik oldalokon a felirat: ,,Ezt szeretné?” -  A másikon: ,,Ezt ajánljuk!” A képekről leolvasható üzenet: a patikaliberalizáció (ami alatt érthetjük a patikanyitás eddigi kötöttségeinek feloldását, s azt, hogy a medicinákat ne csak gyógyszertárakban lehessen árulni) a betegek biztonságát veszélyeztetik.

Déltájban betérünk néhány patikába. A Búza tériben megtudjuk, eddig egyetlen beteg sem tett semmilyen észrevételt a szórólapokra. Az Oroszlánban Márton Albertné gyógyszertár-vezető hasonló tapasztalatokról számol be. De azért hozzáteszi:

Még reménykedünk. Kevés az eszközünk, s a társadalmi vita az egészségügyben tervezett változásokról, a Zöld könyvről, nemigazán arról szól, hogy minket, szakmabelieket is megkérdeznének. Így más eszközökhöz kell folyamodnunk. 

Kidobásra ítélve

Láttam, hogy betettek valami szórólapot a zacskóba, de nem érdekel, épp úgy olvasatlanul fogom kidobni a szemétbe, mint a többit – közli egy, a patikából épp távozó fiatalember.

Kovács Józsefné (68) nyugdíjas ezzel szemben arról biztosít: át fogja nézegetni a rajzocskákat. Arról, mit tervez a kormány, nem sokat tud. Kényszerhelyzetben érzi magát: 6-8  ezer forintot költ havonta gyógyszerre, a férje valamivel kevesebbett. A nyugdíjukon felül semmi bevételük, a kiadás pedig egyre csak nő.

Ugyan  minek?

Egy másik nyugdíjast is megszólítunk, de már a szomszédos Szent Antalban. Hyross Géza (77) is azt mondja, átnézegeti majd a kis cédulákat:

Elolvasom, de nem leszek tőle boldogabb. Hallom, az ingyenes gyógyszerekért is fizetni kell ezután. Azzal nem számolnak, hogy legfőképp a nyugdíjasoknak az egészen kicsivel több is nagy teher. Én nem tudok mérsékelni a gyógyszerfogyasztásomon. A légzésemet és a keringésemet segítő patikaszerekről nem mondhatok le. A patikaliberalizációról pedig annyit: legalábbis itt, Miskolcon, nem kell több gyógyszertár. Így is van kétszáz méterenként vagy öt a környéken. Elégedett vagyok az ellátással, s bízom a patikusokban. Minek mennék én a benzinkútra gyógyszert vásárolni?!

 

Tiltakoznak

A Magyar Gyógyszerész Kamara kibővített küldöttértekezletet tart szombaton, azaz 26-án Budapeseten. Meghatározzák, milyen lépéseket tesznek, tiltakozásul a kormány tervezett lépései ellen.

Kedden, azaz 29-én az országból összesereglő gyógyszerészek fehérbe öltözve körülveszik a kamara épületét, demonstrálandó, hogy ellenzik a szándékot, miszerint eltörölnék a kötelező kamarai tagságot, amely a betegek szakmai védelmét is garantálja.

Sz.K.