Eloltották és buszra tették az Olimpiai Lángot Párizsban

A demonstrációk miatt a szervezők eloltották az Olimpia Lángot Párizsban, és a fáklyát egy buszra kellett feltenni – jelentette az AFP francia hírügynökség a helyszínen lévő újságírókra hivatkozva.

14,30 Kétszer is sikerült megállítani az Olimpiai Láng menetét

Kétszer is sikerült buszra kényszeríteniük hétfőn a Kína Tibet-politikája ellen tiltakozó demonstrálóknak az Olimpiai Lángot Párizsban. A lángot mindkét alkalommal biztonsági okokból eloltották.

Az erős rendőri jelenléttel védett Olimpiai Lánggal alig kétszáz métert tudtak megtenni, amikor biztonsági okokból kénytelenek voltak a fáklyát feltenni egy buszra. Röviddel azután, hogy újra az utcán volt láng még egyszer vissza kellett vinni a járműre. A fáklyát biztonsági okok miatt mindkét alkalommal eloltották.

Közben három embernek a biztonsági intézkedések kijátszásával sikerült felmászniuk az Eiffel-toronyra, ahol egy négyméteres zászlót feszítettek ki. A fekete zászlón az olimpiai karikákat bilincsekre cserélték.

A rendőrség eddig öt embert tartóztatott le.


13,25 Eloltották a szervezők az olimpiai lángot

Közben a hatóságok letartóztattak négy embert. Kettőt egy tibeti zászló miatt vittek el a rendőrök, míg a Riporterek Határok Nélkül nevű, sajtószabadságért küzdő szervezet két tagját azért vették őrizetbe, mert megpróbáltak átjutni a lángot védelmező biztonsági kordonon.

 

 

 


12,45 OLIMPIA-TIBET: megkezdődött az Olimpiai Láng párizsi körútja

Erős rendőri kíséret mellett megkezdték az Olimpiai Láng végighordozását Párizs utcáin hétfőn nem sokkal dél után. A fáklya az Eiffel-toronytól indult 28 kilométeres útjára a francia fővárosban.

A BBC-n és a CNN-en is élőben közvetített képeken az indulásnál nem volt nyoma tüntetőknek. A Lángot és annak hordozóját egyelőre csak a média munkatársai “támadják”. A fáklyát a rendőrség emberei szoros őrizet alatt tartják a televízión látható képek tanúsága szerint.

A fáklyát nyolcvan futó viszi végig egymást váltva a városon az Eiffel-toronytól indulva egy, a város déli részén lévő stadionig. A 28 kilométeres úton folyamatos rendőri védelem alatt áll majd láng: 65 motoros rendőr, kétszáz rohamrendőr, száz tűzoltó, és kétszáz rendőr görkorcsolyán vagy futva követi a lángot, a tervek szerint áthatolhatatlan védőkordont képezve a fáklyavivők körül. A párizsi rendőrkapitány szerint államfői védelmet kap az Olimpiai Láng.

Címkék: , , ,