Eloltották a tüzet a kigyulladt kelet-ukrajnai lőszerraktárban

Kijev – Sikerült eloltani pénteken azt a tüzet, amely egy kelet-ukrajnai lőszerraktárban keletkezett az előző nap – közölte Ihor Pavlovszkij ukrán védelmi miniszterhelyettes a 112 Ukrajina hírtelevízióban.

A tisztségviselő szavai szerint megkezdték a katasztrófa következményeinek felszámolását, ezt követően fogják majd a károkat felmérni.

A Harkiv megyében lévő Balaklija városánál 368 hektár területen elterülő lőszerraktárakban csütörtökre virradóra történt az első robbanás, és hatalmas tűz ütött ki kisebb-nagyobb intenzitású robbanások kíséretében. Raktárakban 138 ezer tonna lőszert, köztük nagy kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak.

A katasztrófa 10 kilométeres körzetéből mintegy 20 ezer lakost telepítettek ki. Egy 66 éves nő életét vesztette a tragédiában, holttestét egy erősen megrongálódott lakóház romjai alatt találták meg. Az épületet egy felrobbant lövedék repeszei találták el. Két másik nő sérüléseket szenvedett. A lőszerraktárban szolgáló katonák közül a hivatalos jelentés szerint senki sem esett áldozatul.

A vizsgálatot végző hatóságok elsődleges feltételezése, hogy diverzáns akciót követtek el, azaz szándékos robbantásról van szó. Nem zárták ki ugyanakkor azt sem, hogy emberi hanyagság okozta a tragédiát.

– MTI –