Helyi közélet

2015.11.29. 13:50

Kevesebb kiadó lakás, stagnáló árak

Debrecen - A felsőoktatásban tanulók jelentősen befolyásolják az albérletpiacot.

Debrecen - A felsőoktatásban tanulók jelentősen befolyásolják az albérletpiacot.

Dinamikusan növekszik a lakás bérbeadói piac, egyértelműen emelkednek az árak, azonban 2015-ben sem a kiadó lakások, sem az albérletkeresők száma nem nőtt jelentősen. A változások elsődleges mozgatórugója a kiadó körből kikerülő és az eladó körben megjelenő ingatlanok magas aránya – állapította meg a Jófogás és a GKI Digital közös, országos iparági elemzése.

Az áremelkedés öngerjesztő folyamattá vált és sokkal inkább tükrözi a lakástulajdonosok már-már irreális elvárásait, mintsem az albérletet keresők valós fizetési képességeit. A valóság az, hogy kevesebb a kiadni kívánt lakás, így tudtak jelentősen emelkedni az árak. A tendencia azonban csökkenést mutat: úgy tűnik, az iskolaév elrajtolása után lecsillapodott a piac, októbertől ugyanis megállt a növekedés.

Lakáskeresési hullám

Az albérletek „használói” alapvetően két fő csoportra oszthatók: egyrészt a hosszú távon bérlő, saját ingatlannal nem rendelkezők körére, másrészt a felsőoktatási intézményekben tanulók csoportjára. Utóbbi az, amely jellemzően meghatározza az albérletpiacot, hiszen nagyobb fluktuációt generál.

Az internetes albérlethirdetések számának változásából látható, hogy a februári, valamint a szeptemberi felsőoktatási képzések indulása jelentős hatással van az albérletek kínálati oldalára, hiszen az ezt megelőző hónapokban, a ponthatárok kihirdetéséhez kötődően, valamint a képzések tényleges indulásakor nyílik lehetőség a jobb áron történő újbóli bérbeadására. Így a keresztfélévek indulására várható a következő nagy lakáskeresési hullám – áll az elemzésben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában