Előbújtak az óriások, de nem kell félni: előzzük meg a darázshisztériát!

Előbújtak az óriások, de nem kell félni: előzzük meg a darázshisztériát!
© Fotó: Facebook/Természettár
Debrecen – A cívisvárosban is előcsalogatta a jó idő a tőrösdarazsakat. A közhiedelemmel ellentétben ezek az óriások békés állatok, és kifejezetten nehéz támadásra ingerelni őket. Európa legnagyobb darázsfajáról van szó, amely védett, így példányait elpusztítani nemcsak felesleges, de még a pénztárcánkat is megterhelheti.

Váradi Zoltán, a Természettár vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy más darázsfajokkal ellentétben az óriás tőrösdarazsak nem raknak fészket, rothadó tuskók közelében húzzák meg magukat, és a városon belül jóformán bármilyen zöldfelületen előfordulhatnak, a Békás-tónál éppúgy, mint az Újkertben. Sokan félelmetesnek tartják őket és támadólag lépnek fel ellenük, ám mielőtt kiirtjuk, érdemes tudni, hogy óriási mérete valójában szelíd természettel párosul.

Az óriás tőrösdarazsat nehéz kihozni a sodrából, és csak néhány hétig tapasztaljuk majd jelenlétét, amíg párt keres. Ezek a rovarok ugyanis nem azért rajzanak ki a jó idő beköszöntével, hogy embereket csipkedjenek, hanem azért, mert szerelmesek. Párosodás és peterakás után a kifejlett példányok elpusztulnak. Ha valaki számára igazán kellemetlen a tőrösdarázs jelenléte, az nem más, mint az orrszarvúbogár, hisz a szóban forgó darázsfaj az ő lárváiba helyezi petéit, ezért élőhelyük is megegyezik.

Ritka, védett, igazi szelíd óriások – olvasható jellemzésük a Természettár Facebook-oldalán. Váradi Zoltánék azért indítottak akciót, hogy tisztázzák a fajjal kapcsolatos tévhiteket, és felhívják a figyelmet, hogy a tőrösdarázs komoly, 50 ezer forintos természeti értékkel bír. Nyugaton szinte teljesen eltűnt, de itthon, Kelet-Európában még megvédhetjük a kihalástól.


Debrecen - Récemama és kicsinyei csobbantak egyet a stadion melletti szökőkútban, aztán jött a pánik. Váradi Zoltán, a Természettár vezetője szívet melengető történetet osztott meg a Facebookon. A nagy récementésről szóló poszt hamar népszerűvé vált, bizonyára sok felhasználót, köztük minket is m...