Előállítottak négy embert Párizsban, akik feltehetően terrortámadást terveztek

Párizs – Előállítottak, majd őrizetbe vettek szerdán négy feltételezett radikális iszlamistát Párizsban, akik feltehetően terrortámadást terveztek a francia fővárosban – erősítették meg rendőrségi források a TF1 francia kereskedelmi televízió értesülését.

A három férfit és egy nőt jelenleg a titkosszolgálatok hallgatják ki.

A házkutatások során a nyomozók fegyvert nem találtak, jelenleg a lefoglalt informatikai eszközöket vizsgálják, amelyek esetleges bizonyítékokat tartalmazhatnak a feltételezett merénylettervről.

Az egyik gyanúsított egy 28 éves francia állampolgár, iszlamista radikális kapcsolatai miatt szerepelt a rendőrség nyilvántartásában, és a 2015. november 13-ai, 130 áldozatot követelő merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot kezdete óta házi őrizetben van. Két évvel ezelőtt bíróság előtt is állt, miután megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon a dzsihadista harcosokhoz, de azt a rendőrség megakadályozta.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter az I-télé hírtelevíziónak elmondta, hogy a négy embert “egy lehetséges merényletterv” miatt megfigyelték a titkosszolgálatok, s a gyanú ellenőrzésére állították elő őket. Ugyanakkor “azonnali merénylettervről jelenleg nem beszélhetünk” – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Bernard Cazeneuve azt is elmondta, hogy az év eleje óta a titkosszolgálatok több merényletkísérletet is meghiúsítottak, s azokkal kapcsolatban 74 embert állítottak elő.

“Az ilyen típusú előállítások mindennaposak” – fogalmazott a belügyi tárgya vezetője.

Francois Hollande államfő a párizsi könyvszalon szerda esti megnyitóján arra emlékeztetett, hogy “a terrorfenyegetettség továbbra is nagyon magas”.

“Láttuk az elmúlt órákban Brüsszelben. Láthatjuk ezekkel a letartóztatásokkal is. A legelővigyázatosabbnak kell lennünk” – tette hozzá a francia elnök.

– MTI –
hirdetés