Helyi közélet

2015.06.30. 10:55

Az egész EU retteg az importált tojástól

Debrecen - A közösségen kívüli országok tojástermelőitől is a szabályok betartását várnák el.

Debrecen - A közösségen kívüli országok tojástermelőitől is a szabályok betartását várnák el.Versenyhátrányba került EU tojáspiaca az alacsonyabb szintű élelmiszerbiztonsági és állatjóléti előírások között megtermelt, importból származó tojással és tojástermékekkel szemben. Ezért meg kellene követelni, hogy a konkurens országok tojástermelői is olyan állatjóléti előírásokat vezessenek be, mint amilyenek az uniós állattartókra vonatkoznak.

Egyenlő esélyt!

A tojótyúkokra bevezetett uniós állatjóléti előírásokat ne veszélyeztesse az alacsonyabb állatjóléti követelmények között megtermelt tojás, illetve tojástermékek importja – hívta fel az Európai Parlament képviselőinek figyelmét Mark Williams, az európai tojásszövetség titkára. A Baromfi Termék Tanács szerint az unióban bevezetett jogszabályi változások kiemelten érintik a tojótyúkok jólétének javítását. Az EU fogyasztói üdvözölték a változásokat, ugyanakkor a nem uniós országokat e változások nem érintették, hiszen nincs kötelezettségük a jogszabályok alkalmazására, és továbbra is a hagyományos ketrecekben termelik meg a tojást és tojástermékeket, majd exportálják azokat az EU-ba.

Nem engedhető meg

A problémát súlyosbítaná az import vámtarifák csökkentése, vagy eltörlése, így ez az EU tojáságazatának képviselői szerint nem engedhető meg. A tárgyalásokon maximálisan figyelem előtt kell tartani az EU-ban bevezetett, a tojótyúkokra vonatkozó állatjóléti, élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi előírásokat is - szorgalmazzák.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában