Helyi közélet

2015.09.08. 16:13

Ez a Kati nem Pepsit kér, hanem az életedet

Debrecen - Az utóbbi hónapokban országszerte kábítószer-fogyasztáshoz kapcsolódó tragédiákról számolt be a sajtó, aminek döntő többségét a designer drogok okozták. Azt még nem tudni, hogy a debreceni tragédiához ez vezetett-e, de tegyük tisztába miről is van szó.

Debrecen - Az utóbbi hónapokban országszerte kábítószer-fogyasztáshoz kapcsolódó tragédiákról számolt be a sajtó, aminek döntő többségét a designer drogok okozták. Azt még nem tudni, hogy a debreceni tragédiához ez vezetett-e, de tegyük tisztába miről is van szó.

Mint a Hajdú Online megírta: Túl van az életveszélyen az a három férfi, akiket eszméletlen, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba egy debreceni Biczó István kerti házból, miután feltehetően kábítószert fogyasztottak. Szerkesztőségünk úgy értesült, az egyik életveszélyes állapotba került férfi értesítette a mentőket. Mire azonban ők a helyszínre érkeztek, egy 43 éves társát már holtan találtak, hárman pedig eszméletlen állapotban feküdtek.

Az utóbbi hónapokban országszerte kábítószer-fogyasztáshoz kapcsolódó tragédiákról számolt be a sajtó, aminek döntő többségét a designer drogok okozták. Egyelőre nem tudni, hogy a vasárnapi tragédiához ez vezetett-e, de mindenesetre nem árt, ha tisztába tesszük miről is van szó:

A designer drogokkal kapcsolatos megelőzési kampány honlapja szerint maga ”a designer drog kifejezést azokra a szerekre használják, melyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, így azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő. Mivel azonban kémiai szerkezetük a kábítószer-listákon szereplő anyagokétól kissé eltér, tehát nem szerepelnek a tiltólistákon, ezért ellenőrzés alá vonásáig jogi következmények nélkül terjeszthetők, forgalmazásuk és használatuk legális.”

A tucatszámra megjelenő új szerek esetében nem tudjuk, hogy pontosan mivel állunk szemben. Míg azzal pontosan tisztában lehetünk, hogy a dohányzással milyen betegségek kialakulását kockáztatjuk, addig a dizájner drogoknak – tudományos vizsgálatok és mélyreható kockázatelemzések híján – gyakran nem hogy a hosszú távú, de olykor még a rövid távú hatásait és kockázatait sem ismerjük megfelelően. A könnyű hozzáférhetőség és a relatíve alacsony ár miatt pedig sokan választják ezeket a szereket más kábítószerek alternatívájaként, amelyeknek, ha más nem is, annyi előnyük van a dizájner drogokkal szemben, hogy sokkal jobban ismerjük a kockázataikat. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy szabályozás híján leginkább csak találgatni tudunk, hogy a kereskedők különböző fantázianéven kínált kapszulái milyen szereket tartalmaznak, hogy a dózisról már ne is beszéljünk.

Mik ezek a drogok?

Mefedron (a fiatalok gyakran Kati, vagy miau-miau néven emlegetik): A mefedron 2011-ben a 16 éves diákok körében a – marihuána, alkohol és gyógyszer, szipuzás, altató vagy nyugtató után – az ötödik leggyakoribb használt szer volt. Az amfetaminhoz hasonló tüneteket produkál, a testhőmérséklet jelentősen megemelkedik, hőhullámok törnek a használóra, rövid ideig tartó boldogságérzet, majd depresszió a jellemző pszichikai szempontból. A pulzusszám szintén emelkedik, a szívverés pedig akár a 150/percet is elérheti. Állandó fizikai mozgás kényszerérzetét árasztja szét az emberben. Az efféle illegális szerekhez hasonlóan az agyra hat, és a zsírszövetbe beépülve több hétig kimutatható a fogyasztása. 2011. január 01. óta tiltott szer Magyarországon is.

MDPV (3,4-methylenedioxypyrovalerone): Az MDPV úgy is ismert, mint MDPK, Super Magic Coke vagy PV. 2010-ben Amerikában fürdősóként árulták az MDPV-t olyan fantázianeveken, mint Cloud 9, Ivory Wave, Ocean, Charge Plus, White Lightning, Scarface, Hurricane Charlie, Red Dove and White Dove.

Spice (JWH-018): A Spice (szárított növény) hatása cannabinoidszerű, de legálisan beszerezhető növényi származék, melyet szaküzletekben, interneten árusítanak füstölőkeverékként. A „Spice” valódi pszichoaktív összetevői szintetikus adalékanyagok, amely a kannabiszban található tetrahidrokannabinol (THC) hatásait utánozza. Mint ismert, az agykérgünkben lévő egyes idegsejtjeinken találhatóak ún. cannabionid receptorok, amelyek felismerik a cannabinoid típusú anyagokat, és közvetítik azok hatását. Nos, nem meglepő módon a Spice éppen ezeken a receptorokon fejti ki hatását. Tartós használat esetén azonban sajnos a memóriaközpont sérülhet, valamint az agy vérellátása is felborulhat." – olvasható a honlapon.

A drogriporter áprilisban számolt be hat olyan új designer drogról, amiről nem sokat tudni, de rendkívül veszélyesek:

  • 4F-PV9 - közel áll az MDP-hez, amely a mefedron betiltása után vált slágerdroggá hazánkban
  • 5-F-metil-AMB – a tavaly betiltott szintetikus kannabinoid, az AB-PINACA analógja
  • EG-108 – ez egy szintetikus kannabinoid, amely a klasszikus, betiltásáig igen népszerű JWH-018 nevű szintetikus kannabinoid analógja
  • ADB-PINACA – szintetikus kannabinoid, az AKB48 analógja. Rendkívül potens kannabinoidként ismert, amelynek fogyasztása több esetben sürgősségi ellátást igénylő rosszulléthez vezetett
  • 5F-APP-PICA és 5F-AMB-PICA – két szintén rendkívül potensként ismert szintetikus kannabinoid

  • További információ:


    Túl van az életveszélyen az a három férfi, akiket eszméletlen, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba vasárnap Debrecenben. Az ingatlan, ahol a kábítószer-mérgezés történt, egy családos férfihoz köthető, de egyelőre azt sem erősítették meg, hogy egyáltalán volt-e köze a történtekhez.


    Debrecen - Haláleset történt vasárnap Debrecenben. Kábítószer fogyasztás állhat az ügy hátterében, a díler máris rendőrkézre került.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában