Élő bútorok, lámpaburák

Gavin Munro, az élő bútorok, lámpaburák kitalálója
Gavin Munro, az élő bútorok, lámpaburák kitalálója - © Fotó: fullgrown.co.uk
Gavin Munro az élő bútorok készítésének atyja szék alakúra formálja facsemetéit.

Az első élő bútorok az Egyesült Királyságban található Derbyshire mezőjén születtek. Az ötlet már a Gavin Munro tervező gyermekkorában formát öltött, egy túlnőtt bonsai fa megfigyelése közben, ami önmagától formálódott szék alakúra. Egyetem után uszadékfával kísérletezett San Franciscóban.

Fotó: fullgrown.co.uk Fotó: fullgrown.co.uk ©

– A fa felhasználását egészen új módon értelmezzük – mondta Gavin Munro, az élő bútorok készítésének atyja. Módszere véget vet a hagyományos bútorkészítés folyamatainak: többé nem kell kivágni a fákat, nincs szükség a faanyag fuvarozására, sem a fűrészelésére, és ragasztót sem használnak. A hagyományos módszer során rengeteg ipari és ökológiai hulladék termelődött, Munro faiskolájában ez csak minimális.

Érzelmi kötődés alakul ki

Az elmúlt években a Full Grown csapata fűzfákat nevelt, türelmesen várva a betakarításra. Munro faformáló és botanikus tanulmányai alapján graftokat használ, hogy a megfelelő helyre csábítsa a fák ágait. Így nőnek a fűzek székekké, asztalokká, lámpákká, vagy képkeretekké. – Finoman kell bánni az ágakkal, nem szabad erővel formálni őket, mert az ilyen megkínzott ágak csak elhalnak, majd nő egy másik ott, ahol nem kéne – olvasható Munro weboldalán. Amikor a természet biztosítja az alapanyagot és a kreatív lehetőséget, a tervező egyetlen dolga gondozni, megfigyelni és alkalmazkodni. – Enyhe kifejezés, hogy ragaszkodunk a termékeinkhez. Különös, hogy mennyire kötődünk érzelmileg egy rakás székhez és lámpaburához – mondta el a tervező. – Már a kezdetektől voltak kedvenceink, melyek minden évben szebben ragyogtak a többinél, és voltak olyanok, amelyek félúton megbuktak. Néhányról pedig levettük a kezünket kísérleti céllal, és mindannyian nagyon meglepődtünk, amikor észrevettük, hogy önmaguktól követik a formát – magyarázta. Ezzel a módszerrel a vásárlónak többet kell várnia a kész bútorra, de a 3D nyomtatók korában Munro tö­meggyártást és késleltetett elégedettséget kínál. Az eredmény egy egyedi és időtálló bútor, masszívabb a legtöbb tömeggyártott terméknél, hiszen nincsenek illesztési pontok.

Fotó: fullgrown.co.uk Fotó: fullgrown.co.uk ©

Korábban is próbálkoztak élő bútorokkal az angolok, Christopher Cattle a hetvenes évek óta alkalmazza a technikát. A huszadik század elején egy amerikai bankár, John Krubsack formált egy magas támlájú, alaposan kidolgozott széket. A projekt 11 évet vett igénybe. Munro bútoraira nem kell ilyen hosszú ideig várakozni: fűzfaszékekre csak 3–4, tölgyre 6–10 évet.

HBN