Elnököt választanak ma az MDF-ben

Új elnököt választhat vasárnap az MDF Országos Gyűlése. A küldöttek a hiányzó elnökségi tagokat is pótolhatják. Az MDF nem jutott be az Országgyűlésbe a tavaszi parlamenti választásokon, ezért az első forduló éjszakáján Dávid Ibolya lemondott a pártelnöki posztról.

Vasárnap az országos gyűlés előtt összeül a párt országos választmánya, ennek tagjai titkos szavazással háromra szűkítik majd az elnökjelöltek számát. Az alapszabály szerint legfeljebb ennyi jelöltet lehet ugyanis az országos gyűlés elé terjeszteni, bár a párton belül ennél többen kaptak elnöki jelölést. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a három jelölt között lehet Makay Zsolt, az országos választmány elnöke és Nagy Tamás Győr-Moson-Sopron megyei elnök. Az országos gyűlésen a jelenlévők egyszerű többsége dönt az elnök személyéről titkos szavazással.

Pótolják majd a hiányzó elnökségi tagokat is vasárnap, de egyelőre nem tudni, pontosan hány személyről van itt szó.

Az MDF egy jobbközép mérsékelt párt

Makay Zsolt a héten az ATV egyik műsorában azt mondta: megválasztása esetén első feladatának azt tekintené, hogy tisztázza a választók előtt, hogy az MDF egy jobbközép mérsékelt párt és az ehhez tartozó arculatot, ideológiát képviseli. Nem hátrafelé tekint, hanem új alapokat nyit – fogalmazott.

Az index.hu pénteken azt írta, hogy az új vezetőknek nem lesz könnyű dolga, a párt adósságállománya az állami támogatás sokszorosára növekedett ugyanis, a hírportál információi szerint összességében eléri a 700 millió forintot. A pártingatlanok legtöbbjén jelzálog van.

Nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt

Az MDF az idei parlamenti választások első fordulójában a szavazatok nem egészen 3 százalékát tudta csak megszerezni, vagyis nem érte el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Dávid Ibolya elismerte az MDF választási vereségét és lemondott pártelnöki posztjáról az országgyűlési választások első fordulója után. A párt alapszabálya alapján az elnök lemondása után Herényi Károly elnökhelyettes vette át az irányítást ideiglenesen, az új elnök megválasztásáig.

Minden kapcsolatot megszakítanak az SZDSZ-szel

Az MDF elnöksége a választás után úgy határozott, hogy április 11-i hatállyal minden kapcsolatot megszakítanak az SZDSZ-szel. A két párt korábban választási együttműködést kötött. Az MDF elnöksége akkor azt is közölte, hogy a jövőben elképzelhetetlennek tartanak a liberálisokkal bármiféle együttműködést.

 

Új vezetés megválasztása

Az MDF Országos Gyűlését május végén is összehívták, akkor úgy határoztak, hogy egy új vezetés megválasztásával lezárják a 2010-es országgyűlési választás eredményének értékelését és megkezdik a párt újra- illetve újjászervezését. Kimondták: az MDF célja, hogy az önkormányzati választásokra reális, pragmatikus helyi programokkal készüljön.Sporthírek