Elmondták, mivel lehet megfogni a Debrecenbe látogató vendéget

Akt.:
Pulykanapok a Kossuth téren
Pulykanapok a Kossuth téren - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Tavaly 388 ezer vendégéjszakát töltöttek Debrecen szállodáiban, az idén ez 10 százalékkal növelhető.

Eképpen vélekedett Gődény Gábor, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., Visit Debrecen divíziójának vezetője a szállodaigazgatók munkareggelije elnevezésű rendezvény után szerdán, amikor a cívisváros turisztikai potenciáiról kérdeztük.

– Debrecen a jelenlegi ismertségénél többre hivatott. Ide leginkább a programok, rendezvények miatt érkeznek a vendégek. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban, valamint abban, hogy a Múzeumok Éjszakája eseménynek Debrecen a kiemelt helyszíne, komoly lehetőségek rejlenek. Mint ahogy a Campusban, a Virágkarneválban, a gasztrofesztiválokban is. Sőt, akár a hortobágyi események kapcsán is több szállásigénylő lehetne. Továbbá, Debrecen központtal, csillagtúra szerűen tudnánk programokat szervezni.

Célunk, hogy turisztikai élmények révén növeljük a városban tartózkodás hosszát. Mindezt össze kell hangolni, továbbá egységesen és hatékonyan kommunikálni

– beszélt a tervekről a szakember. Hozzátette: az egész város turisztikai kínálatát az egyébként világszintű Nagyerdő szintjére kell emelni. Mindezzel Debrecen versenyre kelhetne Egerrel, amely a fürdővárosokat nem számítva, a legnépszerűbb vidéki turisztikai céltelepülés.

A Tel avivi egy sikertörténet

A vendégéjszakák növelése a szállásadók, valamint a programkínáló város közös feladata. Ezt Szerdi Zsuzsanna, a Hotel Lycium igazgatója, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Keleti Régiójának vezetője válaszolta kérdésünkre a szakmai eseményt követően. A múlt év őszi kezdeményezés után egy reggelivel egybekötött kötetlen beszélgetésen havonta találkoznak a debreceni szállodaigazgatók és a város turizmusának képviselői. A májusi összejövetelük szerdán volt a belváros egyik szállodájában. Ezeken az összejöveteleken a szakmát érintő ügyekről ejtenek szót, illetve – rátérve a város idegenforgalmának fejlesztésére – közösen mit tudnak tenni a vendégéjszakák számának növelése érdekében.

Erős nyaruk lesz

2016 nagyon jó év volt, az előző esztendőinél több éjszakát töltöttek el a vendégek Debrecenben. Az eredményünkkel az ország első tíz városa közé léptünk előre. A foglalásokon már most érezzük, hogy jó nyarunk lesz. Budapesten és a Balatonon két-három hetet „elvisz” a vizes világbajnokság, valamint a forma egyes futam, ezért a Magyarországra érkező turisták más úticélokat keresnek majd ebben az időszakban.”

Azon dolgozunk a várossal közösen, hogy minél több időt töltsenek el a vendégek a városban, azzal a szállodák forgalma is emelkedik. Ha csak egy éjszakával hosszabb időt töltenek nálunk, már az is eredmény – fogalmazott Szerdi Zsuzsanna. A szakember elmondta azt, is, hogy a Debrecen-Tel Aviv repülőjárat indulása óta megugrott az Izraelből érkező turisták száma. Ezen a téren érdemes továbblépni, ugyanis ebben a turisztikai relációban vannak még tartalékok.

– Debrecenben a számát és a minőségét tekintve van elég szálláshely, viszont nagyobb sportesemények és konferenciák alkalmával érezzük, hogy több jó minőségű szállás kellene. Ilyenkor a résztvevők egy részét hajdúszoboszlói hotelekben szállásoljuk el – válaszolta kérdésünkre a szakember.

HBN–KZS


Celebekkel és bloggerekkel csábítanának turistákat Debrecenbe

Új kihívások elé állítják a szállodák személyzetét a külföldi látogatók.