Elmondták, mi a halászlé legfontosabb fűszere

Készül az ízletes tájjellegű étel
Készül az ízletes tájjellegű étel - © Fotó: Kovács Péter
Tiszafüred – Hungarikum lett a tiszai halászlé, ám a folyóban nem lehet halászni. Akkor hogy is van ez?

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be a napokban, hogy célba ért a tiszafüredi önkormányzat kezdeményezése, miszerint – a dunai mellett – immár a tiszai halászlé is a hungarikumok közé tartozik. A bejelentéshez kapcsolódóan halászléfőző bemutató is volt az esemény helyszínén, a Tisza-holtág mellett. Ezen természetesen ott volt Nagy Árpád halász is.

– A hungarikum értékvédelem egy plusz elismerés és lehetőség a Tisza és mellékfolyói mellett lévő településeknek. A halászlé-készítés tekintetében a folyónkról nem lehet leválasztani például a Körösök vidékét. Mostantól ismertebb lesz a tiszai halászlé, felkelti az emberek kíváncsiságát, és talán többen fogyasztják majd az egészséges magyar halat – vélekedett az idős halász, aki hozzátette, hogy a dunai és a tiszai halászlé között nem a bele való hal származási helye a fő különbözőség, hanem az elkészítés módja. A dunait három tányéron tálalják fel, hallé, halhús és a sós vízben külön megfőzött gyufatészta, míg a tiszai halászlé egytányéros, a hallében van a halhús. – Tiszai halászlevet folyami harcsából vagy pontyból lehet készíteni. Fűszerezése egyszerű: só, pirospaprika, zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma kell hozzá – egészítette ki Nagy Árpád.

ha212

Fotó: Kovács Péter

– Ahány tájegység, annyiféle halászlé van; bajai, balatoni, szegedi, paksi és persze a tiszai. Mivel nem lehet élővízben halászni, így marad a boltból vásárolt, vagy a horoggal kifogott hal.

A halászlé lényegét az elkészítés módja adja, attól lesz az adott tájegységre jellemző – fogalmazott Ábrahám Tamás szállodaigazgató, akitől a tiszai halászlé elkészítési módja iránt érdeklődtünk. Elöljáróban elmondta, hogy folyami harcsából, pontyból vagy a kétféle halat vegyesen használva lehet tiszai halászlét főzni.

Nem mindegy, miben

– Úgy az igazi, ha vasbogrács­ban főzzük, és fával tüzelünk az edény alá – kezdte a gasztronómiai szakember. – A nagyobb halak fejét, farkát, aztán az apróhalat a felaprított vöröshagymával a bogrács aljára helyezzük, felöntjük vízzel, és 30–40 percig zubogtatva főzzük. Ez idő alatt szétfő a kishal, a fej, a farokrész. Az alaplevet készítés közben fűszerezzük. A sűrű levet lepasszírozzuk, így jobban kijön az étel ízvilága, de lehet szűrni is, sőt, nem egy helyen csak ülepítik. Ezzel kész az alaplé, amelybe beletesszük a konyhakész, besózott halszeleteket, és 5–6 percig főzzük. Zsíradék, olaj nem kell a halászlébe, mert a halból fő ki. A fűszerek közül a paprika a legfontosabb. Mi Szegedről szerezzük be. Ha gyerekek is esznek a halászléből, célszerű édespaprikát használni. Szerintem bors nem kell ebbe az ételbe, de ha valaki úgy szereti, tegyen bele. Mint ahogy ízlés dolga, hogy zöldpaprikát, paradicsomot vagy krumplit főzünk-e a halászlébe. Tiszafüreden nem szoktak, de Poroszlón már igen.

HBN–KZS


Tiszai halászlé

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1,5 kg alaplébe való hal
  • 2–3 kg ponty, folyami harcsa vagy vegyesen a kétféle hal
  • 4 nagy fej vöröshagyma (a régebbivel lesz ízletesebb a halászlé)
  • fűszerek (só, pirospaprika, bors) ízlés szerint

Törvényt alkottak róla

2015 áprilisában elfogadta az Országgyűlés a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítását. Ebben szerepel, hogy a 2016-os évre már nem lehetett kiadni a természetes vizekre kereskedelmi célú halászati engedélyt. Az indokolta a lépést, hogy egyes hazai halfajok állománya megcsappant, mások szinte eltűntek a természetes vizekből a környezeti és élőhelyi tényezők miatt.


A népművészek is bemutatták mesterségüket Tiszafüreden

A helyi értékek bemutatóját is hozta a tiszai halászlé hungarikummá nyilvánításának tiszteletére pénteken rendezett ünnepség Tiszafüreden, a Tisza partján. A hangsúly természetesen a gasztronómiai kuriózumnak számító halászlén volt. A szép számmal kilátogatók örömére tíz csapat főzte a hallét. Ám az eseményen sétálgatókat más érdekességek is megállásra késztették.