Elmehet a búsba…

Elmehet a búsba…
© Fotó: Getty Images
Szinte hallom, ahogy a hatgyerekes Juliska keresetlen szavakkal küldi el a búsba a polgármestert, miután azzal kell szembesülnie, hogy a família apraja-nagyja indulhat az erdőbe fáért, mostantól ugyanis nem kapnak tűzifa-támogatást. Petneházi Attila írása.

Pedig a települési vezető csak tette a dolgát; a tavalyinál kevesebb fizetésért, mind több falubelit igyekezett bevonni a közfoglalkoztatásba éppen azért, hogy a Juliskához hasonló nyomorultaknak télvíz idején ne kelljen az erdőt járni fáért.

Újságíróként azt már megtapasztaltam, hogy a parlamenti dolgozószobák mélyéről bizony nem mindig látni el a végekig, de, hogy a politika ilyen mértékű cinizmussal viseltessen a leginkább elesettekkel szemben, nos, ez még a professzionális hírgyártásban edződött zsurnalisztának is új. Több mint álságos dolog megélhetési szempontból a közfoglalkoztatottakat a versenyszférában dolgozókkal egyenértékűnek tekinteni, majd pedig erre való hivatkozással a halmozottan hátrányos helyzetű települések „talpa alól a szőnyeget kirántani”. Miközben a döntéshozók is nyilván tudják (bár soha nem próbálták), hogy a közmunkabér az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez azonban kevés.

– Petneházi Attila –
hirdetés