Elmegyógyintézeti ápolók kerültek őrizetbe

A kiskunhalasi elmegyógyintézet két ápolóját vette őrizetbe hétfő késő délután a Kiskunhalasi Ügyészség.

Az egyik férfi ellen gondozás alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak miatt indítottak nyomozást. A másik ellen pedig különös kegyetlenséggel elkövetett könnyű testi sértés a gyanú, amit a férfi akarat nyilvánításra képtelen személy ellen követett el – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Téglás Péter, a Kiskunhalasi Ügyészég vezetője.

Az ügyet még februárban robbantotta ki a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának egyik dolgozója és egy ápolónő, akit nem sokkal korábban bocsátottak el. Azt állították, hogy verték és megalázták a betegeket. Úgy fogalmaztak, hogy “A szexuális dolgokkal kapcsolatban showműsorszerűen buzdították őket főként férfi ápoltat férfi ápolttal való együttlétre”. Azt is mesélte egyikük, hogy egyik alkalommal, amikor ment dolgozni, hívták a kollégái, hogy mutatnak neki valamit. Akkor látta, hogy két beteg orálisan elégíti ki egymást. Egy másik eset kapcsán pedig azt mesélte, hogy szabadság után visszament dolgozni és az egyik kollégája azzal fogadta, hogy az előző este úgy megverték az egyik lakót, hogy azon imádkoztak, hogy érje meg a nappalt, mert különben baj lesz.

A két ápolónő azt állítja, hogy az intézmény igazgatójának mondták, hogy mi történik az ön- és közveszélyes embereket kezelő osztályon, de csupán annyi változott, hogy több ápolót áthelyeztek másik osztályra és a zárt osztályon biztonsági kamerákat szereltek fel. Végül feljelentést tettek az ügyészségen.

Az ügyben az ügyészség még vizsgálódik, Téglás Péter elmondta, számos nyomozási cselekmény van még hátra. Úgy tudjuk az őrizetbe vett két férfi előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság.

– Független Hírügynökség –