Elmaradt a South Park epizódja a mexikói zászló miatt

Heves vitát gerjesztett az MTV- Mexikó utolsó pillanatban hozott döntése, hogy leveszik a műsorról a South Park egyik epizódját, amely a közé-amerikai ország elképzelt államfőjén gúnyolódik – közölte szerdán a BBC.

Az epizód a közpénzek pazarlójaként és a külföldet ingerlő politikusként láttatja Mexikó képzeletbeli elnökét, aki erősen emlékeztet a valós államfőre, Felipe Calderonra. Abban a részben, amelyben megjelenik elnök, látszik az ország nemzeti lobogója is. Az MTV-Mexikó ezzel kapcsolatban azt közölte: azért nem került műsorba az epizód, mert nem jött meg időben az engedély a nemzeti zászló bemutatásához. Az epizódot mindenesetre nem láthatták a rajongók az MTV spanyol nyelvű latin-amerikai csatornáján.

Erick Zermeno, az MTV-Mexikó szóvivője azt mondta, hogy inkább levették a műsorról az epizódot, semmint hogy megpróbálják az engedély hiányában kitakarni a lobogót, anélkül ugyanis pénzbüntetés járna. Zermeno szerint, amint megjön az engedély, az epizódot leadják. A botrány azonban kitört. Az interneten tömegében jelentek meg kommentek, amelyek szerint a mexikói kormány cenzúráz. A “Fenyőerdei derbi” című South Park epizódot 2009-ben játszották először az Egyesült Államokban, és a mexikói média rendkívüli érdeklődést mutatott már akkor is a téma miatt.

Mexikóban, ahol szigorú jogszabály védi a nemzeti lobogó bemutatását, nem először történik meg, hogy a zászló miatt a szórakoztatóipar szelet vet és vihart arat. 2008-ban, a mexikói popsztár, Paulina Rubio pénzbüntetést kapott, mert meztelen testét a mexikói nemzeti lobogóval takarta be egy spanyol magazinnal készült fotón.