Elmaradt a heves vita, a testület elfogadta

Elmaradt a heves vita, a testület elfogadta
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Valamennyi sarokszámával megszavazta a költségvetést a képviselők nagy többsége.

Leginkább a városüzemeltetésre szánt 2,1 milliárdos összeget, illetve a fejlesztési projektek előkészítésére tervezett egymilliárdos hitel felvételét kifogásolták az ellenzéki képviselők a megyeszékhely idei költségvetése megtárgyalásakor a csütörtöki közgyűlésen. A legnagyobb vitát azonban egy hozzá kapcsolható, de másik napirendi pont, a város által átvállalt szemétszállítási díj kedvezményezettjeit érintő korhatár felemelése váltotta ki. A 70-rő 75 évre növelést ellenzők leginkább azzal érveltek, hogy a korábban hozott és a kukák űrtartamára vonatkozó rendelet is hoz megtakarítást a városnak, nincs szükség az egyébként jelentéktelen haszonnal járó, de az idős emberek kedélyét felborzoló módosításra. Végül a testület nagy többséggel megszavazta az eredeti előterjesztést, akárcsak a költségvetését és a többi 20-ét is./4.

A stabilitásé vagy a szemfényvesztésé?

Az előző évi kiegyensúlyozott, fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően jelentős többlet bevételhez jutott a város, de ez még nem ok arra, hogy az idei költségvetés tervezésénél ne legyünk mértéktartóak – mondta Papp László az idei büdzsé megtárgyalása előtt. A polgármester hangsúlyozta, még mindig nagyon sok feladat maradt az önkormányzatoknál, de szerencsére már nem kell a 2010. előtti forráshiánnyal küszködni ezek teljesítésekor. Ugyanakkor, a feladatellátással a hozzárendelt forrás is elkerült a várostól, így a tavalyinál az előzőeknél kisebb is lehetne a főösszeg, amely azonban 3,5 milliárddal több, mint tavaly, összesen 56 milliárd forint. Ennek nagyobb része tavalyi pénzmaradvány, amit a helyi adókból befolyt 1,76 milliárdos bevételtöbblet eredményez. Ilyen mértékű, 14 százalékos emelkedésre egyébként nem volt példa az elmúlt években. Az idei főösszeg még növekedhet is 8-9 milliárd forinttal, hiszen a beruházásra csak azt az 1,8 milliárd forintot különítették el, ami a tervbe vett fejlesztések előkészítéséhez szükséges – tette hozzá a polgármester. Ezután kérte a testületet, hogy fogadja el a fejlesztések előkészítésre tervezett egymilliárdos hitelfelvételt.

Ellenzék: Nincs rá szükség

A későbbi felszólalásokban az ellenzék soraiból éppen a hitel felvételét tartották elhibázott lépésnek. A Jobbik frakcióvezetője, Kőszeghy Csanád Ábel szerint nem engedheti meg magának az önkormányzat, amikor a tulajdonában lévő vagyonkezelő holdingnak még mindig tízmilliárdnyi a hitele. Ehhez kapcsolódva jelezte, ismét szorgalmazni kellene, hogy a tömegközlekedés finanszírozásban vállaljon szerepet az állam, különben a város jövő évtől nem fogja bírni az ezzel járó terheket. Az MSZP-s Madarasi István hasonlóan vélekedett, és úgy vélte, inkább a tavalyi maradványból kellene a projekt-előkészítéseket végezni, nem pedig fejlesztési hitelből. A DK-s Varga Zoltán egyenesen a szemfényvesztés és a „vetítés” költségvetésének nevezte a város tervezett büdzséjét, mondván olyan orbáni ígéretekre van alapozva, amelyek nem fognak teljesülni, hiszen még a 2 milliárd forintot sem éri el az az összeg, amit Debrecen a Modern városok programból idén kap. Erre reflektálva Papp László azt mondta, nem is kérünk többet, csak annyit, amennyit fel is akarunk használni, márpedig idén csak az előkészítés fázisok vannak betervezve a fejlesztéseknél. Ettől még írásban rögzített az 50 milliárdos támogatás, és garantálja, hogy az Új Főnix Tervben szereplő 200 milliárdot is megkapja Debrecen.

Vitatták a városüzemeltetés összegét

Az említett ellenzéki képviselők abban is egyet értettek, hogy alultervezett a városüzemeltetésre fordítandó 2,1 milliárd forint. Az idei 400 millióval kevesebb a tavalyi összegnél – emlékeztetett rá a jobbikos frakcióvezető, Madarasi szerint pedig ez a tétel nagyon kifeszített a költségvetésben. Szűcs László gazdasági főosztályvezető Papp Lászlóhoz csatlakoztatva felhívta arra a figyelmet, hogy az idei tervezettben több olyan tétel – például út- és járda felújítás – nem szerepel, ami az Új Főnix Tervben kapott helyet, ezért lehet alacsonyabb az összeg.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Balázs Ákos a később 7 nem egy tartózkodás és 15 igen szavazattal elfogadott büdzsét a dinamikus fejlődés jövőt építő költségvetésének nevezte, amely minden debrecenit és a város minden részét érinti. A bevételi főösszeg 34,97 milliárd, a kiadási főösszeg 38,35 milliárd forint, a különbözetet a 2,5 milliárdos tavalyi maradvány és tervezett egymilliárdos hitelfelvétel jelenti.

HBN-Égerházi Péter
hirdetés