Ellenzéki vezetőkre támadtak Iránban

Az iráni iszlám forradalom évfordulóján rendezett felvonuláson rátámadtak Mohamed Hatami és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők autóira – közölte egy internetes oldal csütörtökön.

Itt írtak arról is, hogy a belbiztonsági erők letartóztatták Hatami testvérét és annak feleségét is. A felvonulásokról egyébként a sajtót kitiltották.

Mehdi Karubi fia, az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy apja nem, de az őt kísérő biztonsági őrök megsérültek a támadásban.

“A rendőrök és a titkosrendőrök könnygázt vetettek be és késekkel hadonásztak” – mondta Husszein Karubi, aki hozzátette, hogy testvérét, Alit is elfogták. Az ellenzéki vezetők ezután hazamentek.

Az 1979-es iszlám forradalomra emlékező kormánypárti felvonulásokról és az ellenzéki megmozdulásokról csak az irániak által az internetes közösségi oldalakra, például a Twitter mikroblogra feltett információk alapján lehet tájékozódni. A teheráni hatóságok ugyanis megtiltották a sajtónak, hogy tudósítsanak az eseményekről. Azok, csak Mahmúd Ahmediendzsád beszédéről számolhatnak be, amelyet az iráni tévé élőben közvetít.

Az évfordulón hagyományos felvonulásokra több tízezer kormánypárti szimpatizánst várnak a perzsa államban, de tüntetésekre szólított fel az ellenzék is, amely továbbra is vitatja, hogy Ahmedinedzsádot törvényes eszközökkel választották meg ismét államfőnek tavaly júniusban. Az elnökválasztást követően több ellenzéki megmozdulást is karhatalmi erővel vertek le Iránban.