Ellentmondó információk a Passolini-gyilkossággal kapcsolatban

A hivatalos verziónak ellentmondó információkat tett közzé egy olasz újság szerdai száma Pier Paolo Passolini 35 évvel ezelőtti brutális meggyilkolásáról.

Az Oggi című lap szerint nem egy, hanem legalább négy férfi verte agyon az akkori idők egyik leghíresebb olasz értelmiségi figuráját, aki világhírű filmrendező, költő és színházi igazgató is volt., nem mellesleg pedig kommunista.

A hetilap szerint rendőrségi dokumentumok kerültek a szerkesztőség birtokába, és azok alapján nyilvánvaló, hogy legalább négyen támadtak rá, majd verték agyon a homoszexualitását nyíltan vállaló Passolinit 1975-ben. A rendőrség és az ügyészség akkor a 17 éves Giuseppe Pelosi-t vádolta meg, azt állították, hogy egyedül követte el a gyilkosságot önvédelemből, mert Passolini meg akarta erőszakolni.

Az Oggi szerint Franco és Giuseppe Borsellino, akik 1975-ben tizenévesek voltak, egy fedett ügynöknek elárulták 1976-ban, hogy részt vettek a gyilkosságban egy negyedik férfival. A két testvér azóta meghalt AIDS-ben. Pasolinit 1975. november 2-án verték agyon, majd hajtottak át a testén a kocsijával gyilkosai.

A magányos gyilkosnak tartott Pelosi kilenc évet ült börtönben, és nemrég visszavonta az elfogása után tett vallomását. Ő azt állította, hogy öten támadtak Passolinira, köztük a Borsellino-testvérek, és miközben ütötték a filmrendezőt, azt kiabálták, hogy “mocskos, homokos kommunista”.

Passolini sokat írt olasz baloldali lapokba is. Egyike volt azoknak, akik a 70-es évek politikai gyilkosságait és véres bombamerényleteit kapcsolatba hozták az olasz szélsőjobbal, és a titkosszolgálatokkal. Idén márciusban Walter Veltroni, a jelenlegi olasz baloldal egyik vezető alakja felszólította az olasz kormányt, hogy nyissa meg újra a Passolini-gyilkosság aktáit és rendeljen el új nyomozást.

– Független HÍrügynökség –