Ellenőrzése alá vonja az internet-használatát Lukasenko

Alexander Lukasenko lépését az ellenzék a szólásszabadság elleni támadásnak nevezi.

“Hogy gondoskodni lehessen az állam és polgárai biztonságáról, 2010. július 1-jétől a szolgáltatók kötelesek azonosítani az internetkapcsolattal rendelkező eszközöket, nyilvántartást vezetni ezeknek az eszközöknek és a rendelkezésre bocsátott szolgáltatásoknak az adatairól” – ez áll a rendeletben. Lukasenko nemrég felállított egy közvetlenül neki alárendelt elemző központot is, amely nem csak szétosztja a domain neveket, de feladata az is, hogy meghatározza: milyen információk érhetők el a világhálón az országban.

Az elnöki rendelet értelmében amennyiben a központ utasítja a szolgáltatókat, azoknak 24 órán belül blokkolniuk kell a hozzáférést a nem kívánatos internetes oldalhoz. Natalja Rogyina, a népszerű ellenzék oldal, a “charter97” munkatársa szerint ez “nyílt támadás”. Mint mondta az internet volt eddig “a szólásszabadság utolsó bástyája, amit az elnök most lerombolni készül”.

A legtöbb független újságot már leállították Fehéroroszországban, ahol nem létezik az államhatalomtól független tévé és rádió, így egyedül az internet maradt a szabad kommunikáció terepe – eddig.