Ellenkezünk, így vagyunk

Munka a pocsaji savanyítóüzemben.
Munka a pocsaji savanyítóüzemben. - © Fotó: Kovács Péter
Tisztelt Gúr Nándor, MSZP-s országgyűlési képviselő! Ne tessék azon akadékoskodni, hogy a kormány ebben az évben 40 milliárd forintot von ki a közfoglalkoztatásból, és ezzel 50 ezer fővel apasztja a közfoglalkoztatottak számát! Kovács Zsolt jegyzete.

Jól emlékszem még az ellenzék, köztük a szocialisták ajvékolására, amikor a mostani kormány az ingyen segély helyett a közmunka lehetőségével mintegy munkára kötelezte a munkahelyet, a rendszeres dologvégzést egyáltalán nem ismerőket is. Most meg – ha jól értelmezem a szocialista képviselő mondatát – mintha az lenne a baj, hogy az idén kevesebb pénz lesz erre a munkára és nem is kell annyi közmunkás, mert azok a dolgos kezek máshol, hasznosabbat téve, több pénzt keresve is tevékenykedhetnek.

Szó sincs arról, hogy időközben megszerette – és itt már csak ezért sem írom le a képviselő nevét – az ellenzéki politikus a közmunkát. Sokkal inkább azt sejtem a dolog mögött, hogy „ellenkezzünk, mert az ellenzéknek az a dolga”. Legyen szó bármikor, bárkiről és bármiről. Elvégre ez a legegyszerűbb, hiszen a nevük is ellenzék. Ám nem ártana utánanézni, hogy éppen mi ellen szólnak.

– Kovács Zsolt –