Ellátják a környéket is friss kenyérrel

Akt.:
Ellátják a környéket is friss kenyérrel
© Fotó: Kovács Péter
Sáránd – Soha nem volt eddig ennyi fejlesztés a község életében mint most; ennek oka a sikeres közmunkaprogram.

A falu polgármestere, Szántó József, arról beszélt lapunknak, hogy nagyon jól haladnak a településen a fejlesztések.

sa2Szántó József, Sáránd polgármestere | Fotó: Kovács Péter

Meg lehet említeni itt az óvoda energetikai korszerűsítést, az önkormányzati pékséget, a sertéstelep és struccfarm létrehozását, a hűtő és vendégház kivitelezését, illetve a sportcentrum és kerékpár út megvalósulását is. A falu vezetősége még élhetőbb és szebb környezetet szeretne létrehozni.

Itt is kevesebb közmunkás

– Számos lehetőséget megragadva nyújtottunk be pályázatokat a közösségért, amelynek jelentős része sikeres is lett. A közmunka program nagyon jól halad, hiszen nálunk valóban dolgoznak és elhivatottak a közfeladatban dolgozók. Úgy gondolom, hogy sokan vannak olyanok is, akik a közmunka program hatására tudtak helytállni és megtalálni a helyüket a munkaerő-piacon. Sok hátrányos helyzetű ember van, aki például az otthoni elfoglaltsága miatt, mert például gyermeket nevel, nem is vágyik a stabil munkaháttér kialakítására. De most látják a példát és akarnak dolgozni, és szembesülnek azzal, hogy milyen jó az, ha van stabil, több keresetük – tette hozzá a faluvezető, aki azt is elmondta, a cél az, hogy a pályázatok segítségével lehetőség legyen olyan létesítményeket és szolgáltatásokat biztosítani, ahol kimondottan a helyi lakosokat tudják majd alkalmazni. Hiszen minden közfoglalkoztatott munkája fontos az önkormányzatnak.

sa3Fotó: Kovács Péter

Változás történt annyiban, hogy több mint 100 főről közel hetvenre csökkent a közfoglalkoztatotti létszám, a központi támogatás hiánya miatt. Azonban a helyi vezetőség minden lehetőséget kihasznál, hogy a kiesett munkavállalóknak is keresetet tudjon adni. Erre szolgál a helyi önkormányzati pékség létrehozása is, ahol éjszaka azon dolgoznak, hogy a másnapi friss kenyeret időben ki tudják sütni, amit hajnalban a kiszállító elvisz a környező települések felvásárlóihoz.

Miniszteri elismerést kaptak

A település minisztériumi elismerésben részesült a közfoglalkoztatási programban elért eredményeiért. Ebben 51 önkormányzat, illetve nonprofit gazdasági társaság és egyéb szociális szervezet vett részt. Köztük a falu mint díjazott, hétmillió forint támogatást kapott. A pénzből a település egy ingatlant vásárolt, amely közfoglalkoztatási telephelyként tölti majd be a szerepét. Kibontakozóban van a szabadidős- és sporttevékenységek támogatása is.

Folyik egy szabadidőpark kialakítása is, ami egy 40 fő befogadására alkalmas 10 faházas gyermektábort és egy lovastanyát foglal magában. Hangsúlyt fektetnek a lovas oktatásra, hiszen erre helyben igény van. A sportcentrum területén egy rekortánpálya is lehetőséget ad a sportolásra – tudtuk meg a polgármestertől.

rpFotó: Kovács Péter

– Gyönyörű Tamara –


Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Pocsaj - Rézműves Józsefné Tünde tallózza az uborkaültetvényt Pocsajban e napokban. A közmunkaprogramban többféle zöldséget is termelnek a településen. Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Sinkáné Szmír Szilvia és Balogh Béláné évek óta dolgoznak az önkormányzat uborkaföldjén
Nyíracsád - A termés bőséges, folyamatosan szedik a savanyúságnak valót. A nyár második hónapjától elindult az uborkaszezon a Start munkaprogram keretében működtetett nyíracsádi önkormányzati telkeken. A csepegtető öntözéssel ellátott Rákóczi utcai kertben már embermagasságúra futott fel a támren...