Ellátatlanul halt meg az avasi férfi édesanyja

Ellátatlanul halt meg az avasi férfi édesanyja
Ellátatlanul halt meg az avasi férfi édesanyja
Debrecen, Miskolc – Enyhítette a Debreceni Ítélőtábla az ember­öléssel vádolt férfi büntetését.

Egy miskolci férfi évek óta egy lakásban élt édesanyjával az Avas városrészen. Az asszonynál 2006-ban jelentkeztek először az agysorvadás tünetei. A fiú észlelte, hogy édesanyja egyre rosszabb egészségi ­állapotban van, azonban nem vitte orvoshoz, a korábban szedett gyógyszereit sem ­íratta fel.

Mozgásképtelenné vált

A nő a halálát megelőző két hónapban az ágyból nem kelt fel, székletét és vizeletét maga alá engedte, testét sebek ­borították, melyek fájdalmat okoztak neki. A férfi a sebeket kamillás kenőccsel bekente, azonban orvost továbbra sem hívott az anyjához. Az asszony mozgásképtelenné vált, önállóan nem volt képes étkezni és inni sem.

Holtan találta anyját

A fiú látta, hogy az édesanyja önmaga ellátására nem képes, és csak segítséggel tud táplálkozni, ennek ellenére több napra magára hagyta és amikor visszatért a lakásba édesanyját holtan találta.

A bíróság álláspontja szerint a férfinak kötelessége lett volna édesanyjáról gondoskodni, hozzá orvost hívni, azonban ezt elmulasztotta. A sértett halála megfelelő gondozással, ápolással, táplálással megelőzhető lett volna.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék a vádlottat „különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette” miatt 12 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

Enyhébb lett a büntetés

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa szerdán a vádlott szabadságvesztés büntetését és a közügyektől eltiltását is 7-7 évre enyhítette.

Mint fogalmaztak, az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg és helyesen minősítette a vádlott cselekményét.

A vádlott férfi nagyon hosszú időn keresztül ápolta édesanyját és az asszony életének utolsó szakaszában mulasztott el bizonyos kötelezettségeket. A fiúnak észlelnie kellett, hogy a sértett halála hamarosan bekövetkezhet, azonban ebbe közömbösen belenyugodott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte azt, hogy a vádlott magához vette és hosszú éveken keresztül ápolta a sértettet, illetve azt, hogy a vádlott büntetlen előéletű. Az ítélőtábla szükségesnek és elégségesnek tartotta az ­enyhítést a büntetési célok eléréséhez.

ÉM-SZB


Miskolc - Nem gondoskodott róla fia. Ellátatlanság miatt halt meg az édesanya. Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség egy miskolci fiatalember ellen, aki – a vád szerint – napokon keresztül magára hagyta otthon ...

Miskolc - Nem érzi magát bűnösnek, ezt mondta a bíróságon az a férfi, akit azzal vádolnak, hogy nem látta el súlyosan beteg, mozgásképtelen anyját. Az idős nő hetekig embertelen körülmények között feküdt, majd meghalt. A két évvel ezelőtti ügy tárgyalása most kezdődött Miskolcon. Állandóan azt ...