Elköszöntek Debrecentől a külföldi hallgatók

Elköszöntek Debrecentől a külföldi hallgatók
Debrecen – A magyar nyelvvel és kulturális értékeivel ismerkedtek meg a külföldi diákok.

Több mint százan búcsúztak pénteken a magyar nyelvtől és kultúrától, hiszen véget ér a Nyári Egyetem egyhónapos kurzusa – adta hírül a Debreceni Egyetem. Mint az a közleményükben olvasható, a külföldi diákok ebben az évben is megismerkedhettek a magyar nyelv és kultúra szépségeivel, illetve speciális órákra is járhattak délutánonként, ahol nyelvtörőkön és verseken keresztül gyakorolhatták a magyar kiejtést, a haladók különböző témákban a szókincsüket fejleszthették, a gasztronómia szerelmesei pedig a magyar ételek főzését is megtanulhatták.

A kurzuson a leendő magyartanárokkal is találkozhattak a hallgatók: 13 magyar mint idegennyelv szakos diák a különböző csoportokban ugyanis a jövendő szakmáját gyakorolta, hiszen a Nyári Egyetem a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött szerződése értelmében ezen a nyáron is gyakorlóhelyként működött.

Hagyománnyá válik

A nyári egyetem keretében rendezték meg a „Nem magyar anyanyelvű tanárok konferenciáját” is, melyre az egész világból érkeztek olyan magyartanárok, akik Brazíliában, Bostonban vagy Brüsszelben a magyar nyelvet tanítják. A folytatás egyértelmű igény volt a részükről, ezért a jövőben a Nyári Egyetem tervei között szerepel a konferencia rendszeres megszervezése.

A zárórendezvényén 2 diákot is kisorsoltak, akik a cívisvárosban jövőre ösztöndíjjal folytathatják nyári egyetemi tanulmányaikat.

HBN