Elkobozzák tőle, amit elsikkasztott

Elkobozzák tőle, amit elsikkasztott
A vádlott a debreceni Idősek Háza kasszáját rövidítette meg.

Sikkasztásért és magánokirat-hamisításért jogerősen 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönnel és 1 millió 813 ezer forint vagyonelkobzással sújtotta hétfőn a Debreceni Ítélőtábla dr. Kardos Sándor vezette büntetőtanácsa a debreceni Idősek Háza egy korábbi gazdasági vezetőjét. Cs. Istvánné a 2000-es évek elején több önkormányzati szociális intézmény pénzügyeiért felelt.

Összejöttek

A bíróság által megállapított tényállás alapján 2002-ben indokolttá vált a Pallagi úti idősotthon konyhájának teljes felújítása. A 122 millió forintba kerülő munkálatokat az asszony felügyelte, s ő tartotta a kapcsolatot a kivitelezővel.

A konyharekonstrukció megkezdése után fél évvel neki és a munkát végző cég vezetőjének – az ügy másodrendű vádlottjának – viszonya lett. A bíróság szerint a férfi – Sz. Dezső – tudva a nő befolyásos helyzetéről, három, a cége bélyegzőjével ellátott, lepecsételt számlanyomtatványt adott át neki, ő pedig azokat felhasználva jogtalanul vett fel pénzt a konyhaépítés terhére.

Az elsőrendű vádlott 2002. végén 360, a következő év májusában 575, júliusban pedig 400 ezer forintot vett fel a kasszából úgy, hogy a pénzt aztán saját célra költötte. 2003. augusztusában 478 ezer forintot fizetett ki egy betéti társaság fikítv, azaz tényleges teljesítéssel nem fedezett számlájára.

A bűnügyi költség se kevés

A visszaélésekre egy revízió során derült fény. A vádlottak által okozott kár nem térült meg. A férfit bűnsegédként elkövetett sikkasztás és magánokirat-hamisítás miatt 100 ezer forint pénbüntetésre ítélték. Az 1,6 milliós bűnügyi költségből 685 ezer forint a nőt, 454 ezer a férfit terheli. Cs. Istvánnét a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, azaz mentesül a büntetett előélettel járó hátrányok alól. HBN–RaL

Kapcsolódó cikkek:

Sikkasztás miatt áll bíróság elé Debrecenben

Idősek Háza: feljelentés?

Elbocsátották az Idősek Háza vezetőjét 

Szemérmetlenül meglopják az időseket