Elkezdődött, mondják

Elkezdődött, mondják
© Fotó: AFP
Ha a történelem eddig nem ért volna véget, akkor talán most. Igény legalábbis – úgy tűnik – lenne rá. Fábián György jegyzete.

De nem, a történelem nem fog véget érni, esetleg mi érünk véget, mi, igen, mi „megtehetjük”, amíg sokan azt hiszik, hogy az egyén, az egyes ember pótolható. Elkezdődött, mondják többen. Az európai civilizáció megremeg, a mutatók kilengenek. Newton visszavonja törvényeit, Kopernikusz a Napba néz, esetleg nyilvánvalóvá válik – amit már emlegettek –, hogy Nietzsche halott.

Tovább terebélyesedik a tehetetlenség, és kapkodva megfogalmazódik néhány elképzelés arról, mit tegyünk most. A bölcsebbek kérdezik, a tévedhetetlenek ökölrázva ordítják. Eltörölni a turbánosokat a föld színéről? Az megoldja? Menekültügyben megnyomni a „Vissza a feladónak” gombot? Amikor már kibújt a fogkrém a tubusból? Imádkozzuk? Kézen fogva, énekelve majd elűzzük az ördögöt? Vagy adjunk hálát a Gondviselőnek? Rebegjünk neki köszönetet azért, hogy száz-egynéhány ember esett áldozatul, nem pedig ötszáz vagy ezer? Vagy azért, hogy nem a mi kertünkben csörtettek a toportyánok?​

Fábián György


A párizsi merényletekkel kapcsolatos további cikkeinket itt találja.

hirdetés