Elkezdődött az adventi várakozás Hajdúdorogon – lángra lobbant az első szál

Elkezdődött az adventi várakozás Hajdúdorogon – lángra lobbant az első szál
© Fotó: Magánarchívum
Hajdúdorog – Tizedik alkalommal, 2016. november 13-án gyűltek össze a városlakók, hogy részesei legyenek az adventi várakozás időszakának. A településen – immár 10 éve – az adventi ünnepségsorozat keretében lobban lángra az a hat szál gyertya, amely a város görögkatolikus múltjának, a karácsonyvárás, a böjt időszakának jelképe.

A Vasvári Pál téren felállított adventi óriáskoszorúnál Mislovics Andrea muzeológus, a rendezvénysorozat moderátora köszöntőjében a karácsonyi ünnepekre való felkészülés szépségéről, annak jelentőségéről, közösségépítő szerepéről beszélt, bemutatva az est főszereplőjét, aki a közfoglalkoztatási brikettgyártás programjának megvalósításában, folyamatos fejlesztésében csoportvezetői tevékenységével jelentős szerepet vállalt. Czipa Györgyné állandó résztvevője és segítője a kulturális-szórakoztató programoknak, valamint a helyi értékek felsorakoztatásával kívánja meggyőzni az itt élőket, hogy érdemes azokat megtartani, vinni és továbbadni a fiatalabb generációknak.

Manyika szeretettel emlékezett vissza, amikor még advent és karácsony eljöttével az emberek nem úgy ünnepeltek, hogy fényárban úszott az egész ország és reklámok sokasága hívta fel a figyelmet az ajándékok bő választékára, hanem a legszebbel, a szívből fakadó szeretettel csomagolták azt. Ünnepi gondolatainak zárásaként elmodta: “Szükségünk van egymásra, hiszen életünk a másik nélkül mit sem ér. Gondoljunk gyermekeink örömére a karácsonyfa előtt, egy idős hozzátartozónkra, aki segítségünkért hálás nekünk, vagy gondoljunk önmagunkra, amikor súlyos hibánkért megbocsátást kaptunk valakitől.

Az első szálgyertyát az Őszidő Kulturális Egyesület közel 20 éve működő kórusának karácsonyváró énekeinek felcsendülése mellett lobbantotta lángra, ünnepélyesen útjára indítva ezzel a hajdúdorogi advent ünnepségsorozatát.

A szervezők a mórás szakács-angyalkák által készített lúdláb szelettel és forró teával kedveskedtek az est látogatóinak, szívesen invitálva ezzel a megjelenteket a következő heti ünnepi programra, ahol Szakné Urgyán Erzsébet, a Bocskai Mezőgazdasági Zrt. nyugdíjas dolgozója fogja meggyújtani a második szál gyertyát, Az ünnep fénye című karácsonyi műsor kíséretében.

HBN-MA