Elkezdődött a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben élő gyermekek magyarországi üdültetése

Akt.:
Homok, 2016. június 11. A kelet-ukrajnai konfliktusövezetben élő gyerekek egy csoportja magyarországi üdülésre indul az ungvári járási Homokról, Kárpátalján 2016. június 11-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az ukrajnai magyar külképviseletek és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében idén mintegy 600 nehéz sorsú ukrajnai gyermek üdülhet a Velencei-tónál.
Homok, 2016. június 11. A kelet-ukrajnai konfliktusövezetben élő gyerekek egy csoportja magyarországi üdülésre indul az ungvári járási Homokról, Kárpátalján 2016. június 11-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az ukrajnai magyar külképviseletek és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében idén mintegy 600 nehéz sorsú ukrajnai gyermek üdülhet a Velencei-tónál. - © MTI Fotó: Nemes János
Ungvár – Elindult Magyarországra szombaton Ungvárról a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben élő azon 600 gyermek első csoportja, akik a magyar kormány támogatásával a Velencei-tó környékén üdülnek majd egy héten át 12 turnusban.

A kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti területről (ATO) érkezett több mint 60 gyermek Magyarországra történő indulása előtt Buhajla József, ungvári magyar főkonzul az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Külügyminisztérium, az ukrajnai magyar külképviseletek és az Ukrán Országos Önkormányzat összefogásának köszönhetően idén mintegy 600 nehéz sorsú ukrajnai gyermek üdülhet a Velencei-tónál. A gyermekek kiválasztásánál, amelyben az Ivano-Frankivszk-i tiszteletbeli magyar konzulátus játszotta a fő szerepet, az elsődleges szempont az volt, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből érkezzenek – tette hozzá.

A diplomata azt is közölte, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, amikor a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett közel 700 iskolás táborozott Magyarországon, a gyerekek idén is egy-egy hétig nyalnak 12 turnusban Gárdonyban vagy Agárdon. A gyerekek határon való zökkenőmentes átkeléséről a Kárpátalján működő magyar külképviseletek gondoskodnak – mondta Magyarország ungvári főkonzulja.

– MTI –